Славната Седма дивизия се събра в София

26.10.2019 г.  Славната Седма дивизия се събра в София

 Спирдон Спирдонов

Генерали и офицери от Седма мотострелкова дивизия не изневериха на традицията си и отново се събраха днес в столичния район „Младост“. Проявата бе съвместно с клуб „Трета армия“ към Столичния съвет на СОСЗР.

Организаторите се бяха погрижили да благодарят за достойната служба на навършили кръгли годишнини. В поздравителните адреси пишеше „От военнослужещите от славната Седма мотострелкова дивизия“. Всеки от юбилярите получи и паметен плакет. Сред отличените бяха генерал-майор от запаса Йордан Йорданов на 65 години, полковник от запаса  Данчо Дойчев на 60 години, полковник от запаса  Петър Пашов на 70 години, полковник от запаса Веселин Николов на 70 години, полковник от запаса Иван Миланов на 65 години и полковник от запаса Валентин Колев на 65 години.

Предстои честване на 160 години от рождението на генерал Радко Димитриев в сливенското село Градец, съобщи полковник от запаса Иван Йорданов. Показана бе автобиографичната книга на проф. Веселин Цачевски  „Радко Димитриев – пълководецът” – респектиращ научен труд, базиран на документи от българските и руските архиви, на спомени и трудове на военни експерти. Владеещ няколко езика и с отлично военно образование, именитият военачалник, дипломат, военен изследовател, патриот и демократ Радко Димитриев е един от най-известните български генерали. По време на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. е преводач в руски полк, част е от офицерския състав на Българската армия по време на Сръбско-българската война от 1885 г., участва в преврата срещу княз Александър I през 1886 г., назначен е за началник-щаб на Българската армия, командва Трета българска армия в Балканската война през 1912-1913 г., заема поста помощник-главнокомандващ на българските войски в Междусъюзническата война през 1913 г., работи като български пълномощен министър в Русия през 1913-1914 г., служи като генерал в руската армия в Първата световна война. Загива трагично през 1918 г.