16 младежи и девойки предпочетоха служба в запаса

27.10.2019 г. 16 младежи и девойки предпочетоха служба в запаса

 Otbrana.com

Ритуал по полагане на военна клетва от 16 български граждани, завършили курс „Начална военна подготовка“, се състоя  на строевия плац в Единния център за начална подготовка - Плевен. На церемонията слово произнесе началникът на гарнизон Плевен полковник Николай Бешев. Той подчерта значението на военната клетва за всеки български гражданин.
На курсистите бяха връчени удостоверения за завършване на обучението и възпоменателни значки от името на министъра на отбраната. Ритуалът завърши с преминаване на блоковете в тържествен марш под звуците на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.
Гости на тържеството бяха полковник Станчо Кайков – заместник-директор на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната” в Министерството на отбраната, полковник Павлин Велков – заместник-началник на Централно военно окръжие и др, съобщава Пресцентърът на МО.
Основната мотивация за участието на младежите и девойките в тази военна подготовка е интересът към военното дело. След завършване на курса те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.