С военните пенсии ставаме отличници в НАТО

30.10.2019 г. С военните пенсии ставаме отличници в НАТО

 Спирдон Спирдонов

Оказва се, че сме били некоректни не към когото и да е било, а към НАТО. По този повод преди да излезе в двудневна ваканция, заради втория тур на изборите за местна власт, Народното събрание постави задача на Сметната палата да извърши одит за съответствието на предоставената от Министерството на отбраната към Алианса информация, свързана с разходите за отбрана на България. Т.е., съгласно класификацията на НАТО в разходите за отбрана следва да се включват и разходите за пенсии на военнослужещите и цивилните служители. Това, обаче не било напрaвено във финансовата информация, предоставяна на НАТО. Заради това Народното събрание взе с пълно единодушие това решение. Предложението бе на Дора Христова и други народни представители от ПГ на Воля.

Този факт на некоректност, обаче, не се крие от правителството и той е отбелязан дори в мотивите към проектобюджета за 2020 г.  Помним, че на 1 март т.г. при посещението на генералния секретар на НАТО  у нас Йенс Столтенберг премиерът Бойко Борисов заяви: „Една критика имаше колегата от НАТО към нас. И тя е че – там, където се отчитат разходите за тези 2 процента, само България е сложена със звездичка, че ние не сме включили пенсиите за военнослужещи. Сиреч – нашият процент е по-голям, а отчитаме – по-малко. Нашата скромност стана вече прословута“. Така до 30 ноември Сметната палата трябва да извърши съответния одит и да докладва до 20 декември в парламента.

Какви са евентуалните последици? Те са в две посоки. Ако разходите за военни пенсии се включат към бюджета за отбрана, ние веднага ставаме отличници в НАТО. Делът от БВП за отбрана ще скочи веднага над 2 процента, а срокът, според националния план, е да стигнем тази граница до 2024 г. Повече от отлично! Нещо подобно се получи преди десетина години, когато в бюджета на МО бяха включени осигуровките за военнослужещите и държавните служители. За 2020 г. например се предвижда общо разходите за отбрана да възлизат на 1 941,0 млн. лв., което представлява 1,53% от БВП. Ако добавим около 400 млн. лв. от фонд „Пенсии по чл. 69 от КСО“, нещата стават прекрасни. Главният въпрос е да не пострадат нито пенсиите, нито парите за армията. А може да се случи и чудо. От НАТО да разберат, че военните пенсии у нас са далеч по-ниски от тези в другите съюзнически страни. Тогава може да последва друго питане.