Взехме пръст от завоя на река Черна

01.11.2019 г. Взехме пръст от завоя на река Черна

 Спирдон Спирдонов

Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов взе тази вечер пръст от завоя на р. Черна при с. Скочивир в Република Северна Македония, където през Първата световна война българскато войска проявява чудеса от героизъм. Водената от него делегация ще участва утре в панахида по повод Архангелова задушница на българското военно гробище в района на с. Цапари, недалеч от Битоля.

На 1 ноември – Денят на народните будтели, трябва да си припомним, че нашата славна военна история е написана от българската войска, посочи заместник-министърът. Той припомни, че неговите съселяни от Драгойново, Първомайско, се сражавали в състава на Осма Тунджанска дивизия. Решихме, каза ген. Запрянов, да изградим паметник на 87 души, загинали от нашето малко село. Затова, отбляза той, взехме пръст от брега на река Черна, където са проливали кръвта си всички български воини, включително и моите съселяни. Проектът е изготвен, финансирането е от правителството, очаква се на 6 май следващата година паметникът да бъде открит. Там ще бъде поставена, както тази пръст, така и друга, взета от Добруджанския фронт.

Заедно със заместник-министър Запрянов бяха директорът на дирекция „Социална политика и политика п военно-патиротично възпитание“ Иво Антонов, Радослав Симеонов от дирекцията, аташето ни по отбрана в Скопия подполковник Пламен Николов и неговият помощник майор Румен Янев, гнералният ни консул в Битоля Димитър Иванов, заместник-председателят на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Петър Пандурски, генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов – член на ръководството на Съюза, полковник Любо Миланов – заместник-председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и други членове на военно-патиротичните съюзи, както и представители на българската общност в Република Северна Македония. Преди това те положиха венци и цветя на паметника на загиналите воини в Първата световна война до с. Брод, Община Новици, който е открит през миналата година.