Вече е юридически фaкт СКСО, остава да назначат командването

02.11.2019 г. Вече е юридически фaкт СКСО, остава да назначат командването

 Otbrana.com

Постановлението за изменение и допълнение на Плана за развитие на въоръжените сили до 2020 г. е публикувано в Държавен вестник, с което се създва Съвместно командване за специални операции (СКСО) в състава на Българската армия, е публикувано в Държавен вестник. То влиза в сила от 1 ноември т.г. Все още, обаче, няма информация за предложение на Министерския съвет до президента за издаване на указ за назначаване на командир на СКСО, както и за други назначения в командния състав.

Промяната става на базата на съществуващата бригада „Специални сили”. Целта е да се синхронизират архитектурата и системата за командване и управление на силите за специални операции на Р България с тази на страните членки на НАТО, като ще се даде и възможност за бързо адаптиране на командната верига към рязко променящата се военно-политическата обстановка при кризи, конфликти и непредвидени обстоятелства.

В същото време военнослужещи от Специалните сили на България и Гърция провеждат съвместна подготовка в района на Ексохи, Република Гърция. Участват тридесет и двама военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“. Ръководител на формированието е подполковник Тодор Даков, командир на 3-и батальон Специални сили.

По време на съвместната подготовка военнослужещите ще доработотватпроцедурите по планиране на специалните операции, ще изпълнят инфилтриране по различни способи и парашутни скокове, ще проведат специално разузнаване и директни акции за освобождаване на заложници.