Дарихме икона на църквата „Свети Георги“ в битолското село Цапари

04.11.2019 г. Дарихме икона на църквата „Свети Георги“ в битолското село Цапари

 Спирдон Спирдонов

На Архангелова задушница Съюзът на ветераните то войните на България дари на църквата „Свети Георги“ в с. Цапари, Република Северна Македония, икона „Свети Георги“. Отец Горан освети и благослови иконата пред българската делегация, ръководена от заместник-министъра на отбраната ген. Атанас Запрянов, военните аташета на САЩ, Унгария, Италия, Турция и Сърбия и българската общност в Битоля.

„Свети Георги“е възрожденска манастирска православна църква в битолското село Цапари, Северна Македония, част от Преспанско-Пелагонийската епархия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия.

Църквата е гробищен храм, разположен в северозападната част на селото. Основният камък на храма е поставен на 11 май 1888 година, денят на Свети Братя Кирил и Методий. Храмът е изписан в 1890 година от дебърския майстор Йосиф Мажовски от село Лазарополе.

През Първата световна война Цапари е на фронтовата линия и край селото са погребани 214 български войници и офицери. През 2004 година гробището в Цапари става първото официално признато българско военно гробище на територията на Северна Македония. Седемте паметника на български офицери, погребани в двора на църквата „Свети Георги“, са единствените запазени от хилядите български офицерски паметници на територията на днешна Северна Македония.