В Плевен вече има паметник на героите от Дойран

16.11.2019 г. В Плевен вече има паметник на героите от Дойран

 Спирдон Спирдонов

С тържествена церемония на площад „Свободата” в Плевен днес бе открит  паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия. Той е посветен на една от най-големите победи на Българската армия през Първата световна война – битката при Дойран. Паметникът откри вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заедно с председателя на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и представител на Сдружение „Героите от Дойран“. За родолюбивата инициатива, героизма на българския войник и пълководческия гений на ген. Владимир Вазов говори директорът на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО Иво Антонов. Министър Каракачанов честите паметника на жителите и гостите на Плевен и подчерта, че преимуществото на българския войник пред добре оборудвания и нахранен противник през Първата светова война е, че той се бие за свободата на своите сънародници и за обединението на българските земи. Насъбралото се множество беше приветсвано и от кмета на Община Плевен Георг Спартански.

В откриването участваха още народни представители, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, кметове от региона, командрът на Сухопътни  войски генерал-майор Михаил Попов, заместник-командващият СКС генерал-майор Иван Лалов, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев, началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от Въоръжените сили, гвардейци, войници от Сухопътните войски, курсанти от факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“, членове на НД „Традиция“, Ученическият гвардейски отряд  и много граждани, някои от които със снимките на свои деди, загинали по бойните полета. Представителите на военно-патриотичните организациии се водеха от ген. Златан Стойков – председател на СОСЗР, доц. д-р Иван Сечанов – председател на Съюза на ветераните от войните на България, капитан далечно плаване Атанас Илев – председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, младши лейтенант от запаса Петър Велчев – председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, ген. Петър Илиев – председател на Сдружение „За честта на пагона“ и др.

Тържествата започнаха на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и  демонстрация на строеви хватки с оръжие. Церемонията по откриването бе на площад „Свободата“. Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури  - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници. На върха на паметника се издига фигурата на ген. Владимир Вазов, командир на Девета пехотна плевенска дивизия, като височината е около 3,6 метра. Генералът гледа на запад, т.е. там, където неговите войници проявиха чудеса от храброст през септември 1918 г. Може би някога ще има такъв паметник и на Дойран, прогнозира пред журналисти министър Каракачанов.  В четирите ъгъла отдолу са войнишките фигури – на тръбач, знаменосец, щурмовак и пехотинец. Те са в облекло, което е копие на оригиналните войнишки униформи от периода 1916-1919 г. Фигурите бяха готови по-рано, но се изчакваше да приключат местните избори, за да бъде открит паметникът.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на инициативата за изграждането на паметника. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани, в това число и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Ще припомним, че средствата за мемориала са изцяло от дарения. Общо 84 са били дарителите, внесли суми по банков път – физически лица, фирми, военни поделения, парламентарни групи и т.н. Безброй пък са тези, отделили по време на кампанията по два или пет лева за каузата. Отделно бяха дарени за материал за отливане на фигурите 16 тона месингови гилзи от Министерството на отбраната. 38 хиляди лева са дарили Съюзът на ветераните от войните на България, СОСЗР и военнослужещи. Общинският съвет в Плевен е опуснал 20 хиляди лева. Общата събрана сума е над 75 000 лв., обявиха от сдружението „Героите на Дойран“.  На 16 март, когато е празникът на гарнизона, всички дарители ще получат сертификати. Няколко пъти бе подчеертан приносът на военнослужещите от гарнизона при монтирането на фигурите.

***

През годините са правени няколко опита да бъде изграден паметник за увековечаване на подвига на българския войник в битката при Дойран. През 1936 г. в гр. Плевен е учреден Инициативен комитет за изграждане на паметник на героите от 9-а пехотна Плевенска дивизия. Изготвен е проект, започва усилено събиране на средства. Военновременната обстановка в страната, както и последвалите драматични събития около и след 9 септември 1944 г. осуетяват намеренията на плевенската общественост. Събраните средства за паметника изчезват безследно.

През 2000 г. е взето решение за издигане на паметник, но липсата на достатъчно финансови средства принуждава организаторите да се задоволят само с поставянето на паметна плоча в района на паметника на 4-и пехотен Плевенски полк.

На 16 март 2018 г. под патронажа на министър Каракачанов бе създаден Инициативен комитет „Героите на Дойран“ за изграждането на паметник, във връзка със 100-годишнината от битката при Дойран и края на Първата Световна война. Проектът бе утвърден от Областната комисия „Военни паметници“, съгласно Закона за военните паметници. Макет на проекта мина и на обществено обсъждане в гр. Плевен, като получи пълно одобрение.

***

Първата световна война (1914 – 1918) е кулминацията на усилията на българския народ за освобождение на останалите под чужда власт български земи и обединението на разпокъсаната ни Родина. От 1915 г. до 1918 г. Българската армия се сражава на два фронта срещу войските на световни империи като британската, френската,руската и повечето балкански страни. Извоювани бяха славни победи, не бе загубена нито една битка и не бе пленено нито едно българско бойно знаме. Едно от най-героичните сражения през Първата световна война, увенчано с категоричността на успеха и изписано със златни букви в световната военна история, е Дойранската епопея. Девета пехотна Плевенска дивизия, добре подготвена и изкусно ръководена от ген. Владимир Вазов, през 1918 г., извоюва блестяща победа, запазвайки честта на Родината в края на войната.

 

Подвизите на българските офицери и войници по фронтовете са безпримерни, но над 100 хиляди от тях никога не се завърнаха по родните места, а гробовете им са безкръстни, останали извън пределите на Отечеството. В памет на падналите герои българският народ веднага след войната започва да изгражда военни паметници и мемориали в градове и села, за да достигнат те над 3000 в наши дни.

 Снимка: Дмитър Бебенов