Министър Каракачанов: Искам енергичен и корпоративен началник на Военновъздушното училище

16.11.2019 г. Министър Каракачанов: Искам енергичен и корпоративен началник на Военновъздушното училище

 Спирдон Спирдонов

Във вторник ще има Съвет по отбрана, който ще обсъжда номинацият за началник на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“, което трябва да функционира от 1 януари 2020 г. Разглеждам шест кандидатури, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес пред журналисти в Плевен. Двама от тях обаче вече се отказали. Това били по-млади офицери от ВВС, както ги нарича министърът летящи. Предпочитали да летят и да си обучават личния състав. Обсъждал съм този въпрос предварително и с президента, уточни министърът. Правителството вече предложи на президента да издаде указ, с който длъжността началник на училището трябва да се заеме от офицер със звание „бригаден генерал“.  

Началникът на ВВВУ, посочи министърът, трябва да е добре подготвен и най-важното много енерегичени. Едновременно с това да е корпоративен, защото училището и ВВУБ ще ползват една и съща структура. Т.е. да бъде корпоративен и диалогичен с ръководството на въздушната база. Министърът не са ангажира с имена, но посочи „Слава богу, че има повече от един човек!“.

Създаването на ВВВУ няма да се отрази на НВУ с неговите два факултета във Велико Търново и Шумен, смята министърът. Няма проблем, каза той