Фрегатата „Верни“ се връща от международно учение

20.11.2019 г. Фрегатата „Верни“ се връща от международно учение

 От 18 октомври до последното заставане във военноморска база Аксаз, Турция, е проплавала общо 5 116 морски мили. Предстоят още 649 морски мили. Това е най-чаканият елемент от всяко учение – пътят към дома!

Otbrana.com

Днес успешно приключи участието на фрегата „Верни” в турското военноморското учение с международно участие „DOGU AKDENIZ 19”.  В учението участваха над 50 военни платформи (кораби, подводници, самолети и вертолети) от 8 различни държави – България, Гърция,  Италия, Испания, Канада, Пакистан, Румъния и домакина Турция. И двете постоянни групи на НАТО в Средиземно море - SNMG 2 и  SNMCMG 2, се включиха в учението с пълния си състав, съобщават от ВМС.

Действията на море бяха наситени с много упражнения, сериали и тактически действия в пълния спектър на бойните действия, включващи учения по осигуряване на видовете отбрани на съединение надводни кораби както по време на прехода на море, така и в назначен район;  противоподводни учения; артилерийски стрелби – по въздушна, по морска и по брегова цел; учения по отбрана от въздушен противник; провеждане на група кораби през район, опасен от мини;  противоминни действия и тактическо маневриране.

За пореден път екипажът на фрегата „Верни” показа своето високо ниво на подготовка и професионализъм. Големият брой участващи сили, състоящи се от надводни кораби, подводници и авиация, разнообразието от упражнения, сериали и тактически действия, внесоха усещане за реализъм и допринесоха за повишаването на натренираността и професионалната подготовка на екипажа и за утвърждаване авторитета на българските Военноморски сили в международна среда.

През целия период - от 18 октомври до последното заставане във военноморска база Аксаз, Турция, фрегата „Верни” е проплавала общо 5 116 морски мили.

Предстоят още 649 морски мили. Това е най-чаканият елемент от всяко учение – пътят към дома!