Пък бързаме да сме първи?!

21.11.2019 г. Пък бързаме да сме първи?!

 Спирдон Спирдонов

„Умря циганката, дето те хвалеше.“ Това във фолклора ни е шеговито подхвърляне на някой, който обича сам да се хвали. Сетих се за тази приказка, когато научих какво е казал премиерът по телефона на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенбрг. Той отбелязал, че от началото на 2018 г. България успешно прилага националния План за нарастване на отбранителните разходи до 2 процента то БВП до 2024 г. „С авансовото плащане на 8 броя самолети F-16V Block 70 тази цел вече е постигната и в края на настоящата 2019 г. разходите се очаква да достигнат 3,1% от БВП.“ Това е похвалата.

Няма начин шефът на Алианса да не ни ръкопляска. Ако, разбира се, не е чел гласувания вече на първо четене бюджет за следващата година.  Там е записано, че общо разходите за отбрана възлизат на 1941,0 млн. лв., което представлява 1,53% от БВП. А седносрочната прогноза предвижда през 2021 и 2022 г. спадът да е съответно с 0,19 и 0,17 процента. Така през следващите три години ще трябва да вдигаме телефона и да обясняваме на Столтенберг как отстъпваме от изпълнението на плана за 2-та процента.

Тия подробности вероятно ги остави на президента. Нали той ще води делегацията ни на Срещата на върха между държавните и правителствени ръководители на страните - членки от НАТО, която ще се проведе на 3 и 4 декември 2019 г. в Лондон. Как например при този висок процент, цитиран от премиера, некомплектът на войнишките длъжности в Сухопътни войски достига до 32 процента? И други такива неща.

Но важното е, че се похвалихме. И то в навечерието на форума. И ангажименти поехме. Закрепихме единството на Европа и Северна Америка, за което, казахме, че е по-важно от всякога. Става дума за трансатлантическата връзка, разбира се, което си е от значение преди срещата с президента Тръмп. Дадохме и висока оценка на темите, които ще бъдат във фокуса на Срещата на върха на НАТО в Лондон, отнасящи се до всички ключови елементи от архитектурата на сигурността в Евро-атлантическия регион.

Пак „улеснихме“ президента, както за двата процента. А се говори, че между държавния глава и премиера нямало разбирателство. От НАТО са наясно и само могат да ни адмирират. Макар че ние си знаем хала. Тя, циганката, май наистина не е умряла.

(Публикувано във в. „Земя”, 21.11.2019 г.)