В Хасково посрещнаха 38-ия контингент от Афганистан

22.11.2019 г. В Хасково посрещнаха 38-ия контингент от Афганистан

 Otbrana.com

Вчера, 21 ноември в Деня на Християнското семейство, тържествено бе посрещнат и разформирован 38-ят контингент от Въоръжените сили на Република България, участвал в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Ритуалът се проведе от 11.00 часа на площад „Свобода“ в Хасково, съобщават от КСВ.

Официални гости бяха командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът на 2 механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов, командирът на 61 механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова, заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев.

Генерал-лейтенант Тодоров се обърна към военнослужещите от контингента с думите: „За мен е чест да поздравя всички Вас и Ви приветствам с добре дошли в България след успешно изпълнение на мисията в Афганистан. Оценката, която поставяме на изпълнението на вашите задачи е висока и мисията е успешна. Всичко това е плод на вашата подготовка, висока мотивация, себеотдаване, с което значително затвърдихте дейността на Република България в подкрепа на международния мир и сигурност и издигнахте авторитета на Българската армия сред нашите съюзни партньори.”

„Възхищавам се от вашите професионални и човешки качества, от това че изпълнихте успешно мисията си – защита на живота, свободата и сигурността на цивилното население в Афганистан и от това, че бяхте пълноценни и равностойни партньори на нашите съюзници. Вашата мисия е пример за всички нас, затова с удоволствие и чест ви казвам: Добре дошли отново в Хасково!” – емоционално поздрави контингента областния управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова.

С думи на благодарност се обърна и заместник-кметът на община Хасково господин Динко Тенев „За мен е чест да ви посрещна в Хасково и да ви кажа от цялото си сърце – Благодаря Ви – за достойната служба, за мъжеството и за родолюбието. Радвам се, че всички тук сте живи и здрави, че вашите деца, любими хора и родители могат да ви прегърнат, да ви посрещнат в родния дом. Благодаря ви, че с всеотдайността си и понякога лични лишения защитавате националната сигурност и гарантирате на всички нас мир, стабилност и спокойствие. Благодаря ви още веднъж и добре дошли в Хасково!”

Със заповеди на министъра на отбраната,  началника на отбраната, командващия на Съвместното командване на силите и командира на Сухопътните войски бяха наградени тридесет и трима военнослужещи. Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш.

Военнослужещите от 38-ми контингент заминаха за Афганистан на 11 май и се завърнаха в Родината на 18 ноември 2019 година. По време на шестмесечната мисия изпълниха успешно поставените им задачи – денонощни дежурства на контролно-пропускателен пункт, патрулиране, дейности свързани с подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията съответства на отговорностите на България като член на НАТО и е в пълно съответствие с приетата Стратегия за трансформиране на участието на Въоръжените сили на България в ръководените от НАТО Международни сили за поддържане на сигурността в Афганистан.

Контингентът беше в състав от близо 150 военнослужещи и включваше национален елемент, щабни офицери, екип от съветници и рота за охрана в Кандахар и щабни офицери в Кабул. Националния командир полковник Иван Иванов е държавен експерт в Дирекция „Логистика” в отдел „Материални ресурси и услуги” в Щаба на отбраната.

Ротата за охрана на летище Кандахар беше сформирана от на 100 военнослужещи, които бяха от състава на 31-ви механизиран батальон- Хасково. Командир на ротата беше капитан Светлин Симеонов – заместник-началник на щаба по огневата поддръжка във военно формирование 52740.