„Обединените патриоти“ решават жизненоважен въпрос за военноинвалидите

27.11.2019 г. „Обединените патриоти“ решават жизненоважен  въпрос за военноинвалидите

 Otbrana.com

Парламентарната група на „Обединени патриоти“ инициира законодателни промени, които да помогнат на военноинвалидите с над 90% увреждания и чужда помощ да получава социална пенсия в такъв размер, какъвто и останалите хора с увреждания, които отговарят на критериите на Закона за хората с увреждания.

Според текстовете хората с увреждания получават социална пенсия, възлизаща на 57% от определяната всяка година от правителството линия на бедност. За догодина тя е 363 лева.
В момента пенсиите на военноинвалидите се изчисляват единствено на база инвалидност, без линията на бедност да се взема предвид.
„С добавка в закона можем да осигурим възможността 173 човека да бъдат изравнени с останалите“, обясни пред журналисти в парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов.
Според разчетите на патриотите за това ще бъдат нужни едва 230 хил. лева от държавния бюджет.

Депутатите от „Обединени патриоти“ приеха на среща представители на Съюза на военноинвалидите, след която председателят му Петър Велчев благодари за оказаната подкрепа и поздрави Валери Симеонов за избирането му за зaместник-председател на Народното събрание.