Министър Каракачанов към курсантите от НВУ: „Докато ви има вас и такива като вас ще я има България“

28.11.2019 г. Министър Каракачанов към курсантите от НВУ: „Докато ви има вас и такива като вас ще я има България“

 Otbrana.com

Хубав български празник е днешната дата, в която се отбелязва създаването на първото българско военно училище. Преди да бъдат изградени повечето от другите институции в току-що възстановеното българско Княжество, след 500-годишното турско робство, тогавашните създатели на съвременна България ясно са преценили, че българският народ няма бъдеще без храбра и добре обучена войска, която трябва да е водена от офицери, получили достойно образование. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес на тържественото честване на празника на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“, съобщава Пресцентърът на МО.
В своето слово министър Каракачанов подчерта, че докато има българска държава и докато в нея има българска нация ще има национални интереси и мъдрите български държавници са отчитали преди всичко националните интереси, а те са защитавани с кръвта на Българската армия - на българския войник, на българския сержант и на техните командири. „Българският офицер винаги е защитавал своя дом, своето семейство и своята страна и затова той написа тези велики страници в нашата история“, каза министърът на отбраната и заяви, че основната мисия на военното училище е да учи курсантите да бъдат добри българи, добри офицери и добри командири.
„Докато ви има вас и такива като вас ще я има България“, с тези думи министър Каракачанов се обърна към курсантите от НВУ и ги поздрави за избора, който са направили да служат на Родината.
По повод 141 години от началото на военното образование в България и откриването на първото военно училище министърът на отбраната награди отличили се по време на обучението си курсанти.
„Доволен съм от планираните средства за отбрана. За трета поредна година има средства както за увеличаване на заплатите с 10 %, така и за назначаване на нови военнослужещи. Отделени са и средства за ремонт и възстановяване на достатъчно бойна техника, осигурени са и парите за другите два проекта на армията – за флота и за Сухопътните войски“, поясни министърът на отбраната в отговор на журналистически въпрос. Той подчерта, че амбициите на ръководството на министерството са решаване на натрупани с десетилетния проблеми в армията. „С разбиране и с лице към нуждите на армията решаваме проблемите на практика“, заяви още министър Каракачанов и допълни, че това води до сигурност у военнослужещите, които виждат, че се полагат усилия и за повишение на възнагражденията, за модернизация на въоръжението и за подобрение на материалната база.

***

СЛОВО НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ НА ПРАЗНИКА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“

28 ноември 2019 г., гр. Велико Търново

Уважаеми господа генерали, офицери, сержанти, Уважаеми курсанти, Уважаеми госпожи и господа,

Един наистина хубав български празник е датата, с която се отбелязва създаването на българското военно училище. Не случайно преди да бъдат изградени повечето от другите държавни институции в току-що възстановеното след 500-годишно турско робство Българско Княжество е създадено Военното училище. Тогавашните създатели на съвременна България много ясно са преценили, че новоосвободената българска държава и нейният народ нямат бъдеще без храбра и добре обучена войска. Войска, която трябва да бъде водена от офицери, получили достойно образование.

Дълго време, десетилетия наред, Военното училище дава кадри на армията, която записва едни от най-великите страници в българската история. Малко са държавите в Европа, които имат такава славна история, написана с бойния щит на своите войници. За разлика от много други държави българският офицер се е подготвял и се е доказвал като добър, като велик, защитавайки своите земи и своята държава. Ние никога не сме ламтели за чуждото, ние никога не сме имали претенции към други, никога не сме търсили да създаваме колонии в други континенти, да експлоатираме и грабим други народи. Така е възпитаван българският войник и затова, знаейки, че защитава своя дом и семейство, своята страна и своята нация, той написа тези велики страници в нашата история. През последните няколко десетилетия увлечени по различни утопии, много хора, много политици, смятаха, че в модерния 21-ви век армията вече ще бъде някаква отживелица, от която няма да има нужда.

След разпадането на Варшавския договор, след обявяването на вечния мир, много хора повярваха в утопията, че светът ще стане добро, прекрасно място за живеене, в което воинската професия и военната служба ще бъдат отживелица. Точно заради това нихилистично, бих го нарекъл антибългарско мислене на някои български политици бяха направени всички безобразия по отношение на Българската армия. Унищожаването на десетки бойни самолети, за които ни завиждаха, на хиляди бронирани машини, за които народът беше дал своите пари, съкращаването на армията и пренебрежението към офицерския корпус, дадоха своето отражение през следващите години. Само че тези, които мислеха така, нямаха никакво понятие от история и от това що е то национален интерес. Аз мога да кажа ясно и категорично - докато има българска държава, докато в нея има българска нация, ще има национални интереси. В своята история България е имала съюзници и от изток и от запад. Но мъдрите български държавници, които са описани и в учебниците по история, са отчитали преди всичко интересите на своя народ и на нашата държава. А тези интереси в дългата 1400-годишна история на българския народ тук на Балканите, са защитавани с кръвта на Българската армия, на българския войник, българския сержант и неговите командири. Това е мисията на Военното училище. Аз не мога да свикна да го наричам университет. Университет може да наричаш някакви специалности, филологии… Военното училище те учи да бъдеш добър българин, да бъдеш добър воин, добър командир.

Уважаеми дами и господа,

Ако в годините след Освобождението на България Военното училище подготвяше кадри, които от първия ден, в който обличаха юнкерската униформа, знаеха кой е българският национален идеал, а именно освобождението на останалите под турско робство Македония и Тракия и тяхното обединение с България, то днес българският офицер също трябва да знае кой е българският национален идеал: създаването на една силна, стабилна и просперираща българска държава, която да бъде уважаван фактор не само в регионален, а и в общоевропейски мащаб.

Изграждането на Въоръжени сили, които могат да изпълнят своите задължения не само защото така е записано в Конституцията, могат да изпълнят своите задължения по защита на териториалната цялост, суверенитета и независимостта на България, защото така повелява сърцето им и това би осигурило спокойното бъдеще на нашите бъдещи български поколения.

Аз искам преди всичко да благодаря на курсантите затова, че са избрали тази тежка професия. В едно време, в което макар че облаците се раздигат и обществото все повече разбира, че имаме нужда от армия и то добре обучена, добре въоръжена и добре заплатена, аз ви благодаря затова, че избрахте тази професия, в която все още е трудно да бъдеш български офицер. Трудно е поради лишенията, поради неразбирането все още от някои части на обществото. Трудно е, защото след 30 години нищоправене и рязане на бюджети и техника е трудно да си изпълняваш задълженията по Конституция. Искам да благодаря и на вашите преподаватели, от които основно зависи как ще ви възпитат - вас, бъдещите български поколения. Защото тези 5 години във военното училище са най-важните. Както бъдете възпитани тук, такива командири ще бъдете и утре, и от това зависи дали вашите подчинени ще ви уважават и следват, или не. Затова, честитейки ви празника, искам да разсея съмненията, ако някой има такива, за направения избор за обучение във военното училище. Докато ви има вас и докато има такива след вас сред бъдещите поколения, ще я има и България. А на никой от нас, присъстващите в тази зала, не му е безразлично дали България ще я има, дали България ще бъде свободна, суверенна и горда държава.

На добър час и хубав празник!

Да живее България!