Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва в 55-ти инженерен полк – Белене

13.12.2019 г. Новоназначени военнослужещи положиха военна клетва  в 55-ти инженерен полк – Белене

 Otbrana.com

Тържествен ритуал по полагане на военна клетва се проведе днес в 55-ти инженерен полк - Белене.  В присъствието на роднини, близки и приятели, в тържествена обстановка, 16 новоназначени военнослужещи целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си, съобщават от КСВ.

Почетният строй беше приет от командира на полка полковник Росен Арабаджиев, който поздрави военнослужещите и им пожела търпение и решителност, усърдие и постоянство в ежедневната подготовка и изпълнението на отговорните задачи, които стоят пред тях.

 „Убеден съм, че  днес, изправени пред бойното знаме, добре осъзнавате отговорността, която поемате и ще бъдете верни на положената клетва и дадения обет. Защитата на Родината е дълг и чест, изискваща умения, трудолюбие, себераздаване и смелост” – каза в словото си полковник Арабаджиев.

Ритуалът завърши с преминаване в тържествен марш на личния състав на 55-ти инженерен полк.

Първо занятие с ученици  по проекта „Училището има смисъл”

Вчера,  12 декември, започнаха занятията за тази година с учениците от ОУ”Васил Левски” и СУ”Д.Дебелянов” - Белене по проекта „Училището има смисъл”.

Прекрасната инициатива беше предприета миналата година от директора на ОУ”Васил Левски” Румяна Богданова и последвана от  ръководството на   СУ”Д.Дебелянов”. Участниците в първото занятие за тази година надхвърлят 60 деца.

Проектът, чиято цел е да подпомогне ранното професионално ориентиране на децата, е с продължителност 30 седмици и в него участват ученици от VI клас, разпределени в групи.

Първото занятие проведе капитан Георги Георгиев - за командир на щабна рота в 55-ти инженерен полк, който представи пред децата основните мисии на Българската армия и произтичащите от тях задачи, както и видовете въоръжени сили и родове войски.

Предстоят теми с практическа насоченост, на които учениците ще имат възможността да се запознаят с екипировката и техниката при обезвреждане на импровизирани взривни устройства и невзривени беоприпаси, с дейността на водолазите от инженерните формирования на Българската армия и с основните средства на инженерното въоръжение.