Горчилка!

16.12.2019 г. Горчилка!

 Даваме милиарди за нова техника, а събираме пари за здравето на деца на военнослужещи?! Дали държавата не трябва да помисли и по този въпрос?

Спирдон Спирдонов

Няма спор, че благотворителността е от векове и за векове. Тя много красноречиво показва отношението на обществото към своите членове. Най-вече към тези, които са изпаднали в тежко здравословно и материално състояние. Адмиирации за организаторите и участниците в тези хуманни инициативи! В навечерието на Коледните и Новогодишни празници сме точно в тази атмосфера. Понякога, обаче остава неприятна горчилка.   

Ще дам само един пример, който сам по себе си, заслужава голямо уважение. В продължение на една седмица военнослужещите от 3-та авиобаза „Граф Игнатиево“ участваха в коледен базар с благотворителна цел. Инициативата тази година беше под мотото "Коледни усмивки" и бе в подкрепа на 13 деца на военнослужещи от авиобазата. Те страдат от заболявания, които изискват сериозен личен финансов ресурс, ежедневни грижи с постоянно присъствие на възрастен, като често това е другият родител, който не работи. Още четири са семействата, в които съпругът/съпругата има тежки здравословни проблеми и всяка финансова помощ е важна, както за лечението, така и за всекидневни потребности. Нашите колеги са силни мъже и жени, носят голямата си болка мълчаливо и същевременно работят всеотдайно и сърцато, казват от формированието.

От къде идва горчилката? Нещо не се връзва в цялата работа. Държавата даде на САЩ над 2 мрд. лв. за 8 изтребителя Ф-16, като има намерение да плати за още толкова. Самолетите са за тази авиобаза, където личният състав събира средства. В продължение на три години от бюджета ще бъдат изразходвани 300 млн. лв. за привеждане на инфраструктурата на същата авиобаза, съгласно изискванията на новите самолети. Същата тази държава, обаче, не може да се погрижи за децата и семействата на военнослужещие, които ще летят или поддържат новата техника.

Къде е проблемът? В липсата на достатъчно социални разходи от страна на държавата. Това, съвсем не е единственият пример у нас за събиране на пари за здраве. Този обаче е много очеваден и много емблематичен. Милиарди се харчат за техника, но няма няколко десетки или стотици хиляди лева за деца в тежко състояние. Защо, например, не се намери нито един депутат, гласувайки проектите за модернизация на армията, да попита, именно, заложени ли са социални разходи?! Дали пък този, който взема милиардите ще прояви определена доза съпричастност, за да се включи в благотворителната инициатива на военнослужещите от авиобаза „Граф Игнатиево“?! Все въпроси без отговори.

Да, сделката за самолетите е факт! Да, на второ място сме в НАТО по процент от БВП за отбрана, за което ни хвалят отсам и оттатък океана! И ние, разбира се, се хвалим не по – малко! За другото остава да разчитаме на благотворителността. Горчилката, обаче няма да отмине.

(Коментарът е публикуван във в. „Земя” от 16.12.2019 г.)