Patria разкри част от офертата си

18.12.2019 г. Patria разкри част от офертата си

 Спирдон Спирдонов

Днес в Министерството на отбраната са били отворени офертите по конкурса за придобиване на бронирани бойни машини за пехотата. Това съобщиха на пресконференция в Информационния център на МО представители на финландската фирма Patria.

Вицепрезидентът на фирмата Юха Ютсийоки не пожела за отговори на „Отбрана” дали приема заложената в проекта схема за разсрочено плащане. Все пак подсказа, че няма конфликт с тяхното предложение. Не даде информация и на въпроса дали се вместват в предвидения бюджет за 150 машини. От неговите думи стана ясно, че в България ще бъдат произведени 120 бойни и спомагателни машини, а във Финландия – 30. Това ще даде възможност и за добрата по-нататъшна поддръжка. Прогнозата му за готовност на местната индустрия, обаче, е между 1 и 3 години. За кои български фирми? И отговора на този въпрос се оказа търговска тайна.

Посланикът на Финландия у нас Н. Пр. Пайви Блиника бе категорична, че държавната финландска фирма е с много добра репутация в страната и извън нея.

Според Юха Ютсийоки най-доброто решение за българската пехота е бойната машина Patria AMV, чиято платворма е 8х8.  Става дума за 90 бойни и 60 спомагателни машини. Анализът им е показал, че трябва да се откажат от платформата 6х6, защото била икономически неизгодна за България. За бойните куполи с 30 мм оръдие ще се интегрират с израелската компания Elbit Systems. Подобна интеграция вече имали в Словения и Хърватия.

От фирмата са категорични, че Patria AMV е „отлична комбинация между способности, качество, цена на придобиване, разходи за поддръжка и план за местно производство”.  Към това прибавят и факта, че машината е с боен опит в Афганистан