Президентът Румен Радев: Къде е българският интерес при еднократното плащане на самолетите Ф-16?

21.12.2019 г. Президентът Румен Радев: Къде е българският интерес при еднократното плащане на самолетите Ф-16?

 Всяко правителство, когато реализира сделка от такъв крупен финансов мащаб, се бори за индустриално сътрудничество – нещо да се върне в твоята икономика като високи технологии. Аз за пръв път виждам такъв договор, вие видели ли сте договора за индустриално сътрудничество покрай Ф-16? Няма и да го видите, той не се показва. Само че аз за първи път виждам договор, който да кореспондира с такава крупна сделка и да е абсолютно неясен. Там няма ясни параметри. Това каза държавният глава в интервю за предаването „Годината“ на Дарик радио.

Otbrana.com

Още от думте на президента:Вие виждате ли сте друга държава, в която по средата на годината изведнъж се ремонтира Законът за държавния бюджет, и то за някаква огромна сума? Ей така, отведнъж. Защо са богати другите държави? Защото има изключително добро планиране. То се прави в продължение на години, има оценки, анализи, проучвания. При нас имаме моментно политическо решение, което погазва една стройно разчетена обективна прозрачна конкурентна процедура. Къде е българският интерес в този начин на еднократно плащане? Виждате президента Доналд Тръмп – той казва: „Америка фърст“. И ние трябва да се учим от президента Тръмп, да защитаваме българския интерес. Но ние си погазваме собствения парламент. Парламентът имаше много ясно решение в проекта за инвестиционен разход: какъв да е таванът, как да се случи, какво да се придобие, в какви срокове, по какви критерии. Всичко това се погази от хората, които вече го бяха гласували, по поръчка на министър-председателя. За какво да говорим? И не само, тук не става въпрос само за покупката на въоръжение. Всяко правителство, когато реализира сделка от такъв крупен финансов мащаб, се бори за индустриално сътрудничество – нещо да се върне в твоята икономика като високи технологии. Аз за пръв път виждам такъв договор, вие видели ли сте договора за индустриално сътрудничество покрай Ф-16? Няма и да го видите, той не се показва. Само че аз за първи път виждам договор, който да кореспондира с такава крупна сделка и да е абсолютно неясен. Там няма ясни параметри.“

На въпроса „Вие сте го виждали?“ президентът отговаря: „Да, разбира се, аз съм го изискал и ми е предоставен. Няма ясни параметри, няма срокове, няма ясен обем на дейност, която да съответства. И още нещо, как да ви кажа, за пръв път виждам такъв договор, а едно правителство трябва да защитава интересите на своята икономика, на своите граждани, и да се бори там да има стойностни неща. Нещо, което не се случи.“

Още от интервюто

Водещ: Впрочем, на срещата в НАТО, на срещата на върха в Лондон, вие казахте, че страните в НАТО трябва да спрат да се делят на производители и на клиенти. България – клиент,  САЩ – производител. Там говорихте и с Тръмп, имаше съобщение, че сте говорили.

одещ: А те имат ли практика като държава да сключват договори за индустриално сътрудничество?

Румен Радев: Не.

Водещ: Тоест, тук не е да критикувате Бойко Борисов, че не е направил нещо, след като американците с никого не го правят?

Румен Радев: Не, Бойко Борисов не направи достатъчно и пропорционално на сумата, която харчи България. Договорът за мен е диспропорционален и неясен абсолютно. Той е в бъдеще неопределено време този договор.

Водещ: Тоест, трябвало е от „Локхийд Мартин“ да се иска конкретно производство, на конкретно място в България, конкретни технологии, а не общи приказки?

Румен Радев: Разбира се. Но точно затова повдигнах въпроса в НАТО, да се ангажират държавите. Аз тук не укорявам българското правителство, защото това си е практика на САЩ. Казах в какво го укорявам. Но затова повдигнах тази тема в НАТО на високо ниво. Защото в момента има такива отношения между държави и фирми за индустриално сътрудничество, но аз поисках той да бъде вдигнат на държавно ниво, на ниво на Алианса. Защото ако ние продължаваме така да се делим на продавачи и купувачи, икономическата и технологичната бездна между нас по-неразвитите и по-развитите ще продължава да расте. Това в бъдеще ще подкопава единството на съюза, а то е най-важно. Затова моят апел беше да се ангажират и държавните ръководства, и между другото, президентът Тръмп отреагира много положително, той на два пъти повтори: „Аз ще обмисля тази идея“. А тя вече се обмисля и на ниво международен секретариат на НАТО и е приета добре и в канцеларията на главния секретар на НАТО. Прие се много добре от всички останали лидери. И това е един начин ние да гледаме заедно напред. Ние трябва да развиваме заедно своите системи за отбрана, заедно да развиваме технологии, заедно да произвеждаме. Така се решават и още в самото начало сериозните проблеми по съвместимостта. Тях сега ги оставяме на краен етап, а ние можем в начален етап, когато замисляме новите технологии, още тогава да решаваме проблемите със съвместимостта между всички въоръжени сили в Алианса.