Министър Каракачанов: До средата на 2020 г. ще има договори за бойните машини и корабите

21.12.2019 г. Министър Каракачанов: До средата на 2020 г. ще има договори за бойните машини и корабите

 Otbrana.com

Духът в армията се променя, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в „Годината”  по Дарик радио и обобщи 2019 г. в думата „Възраждане”.

Всички авиационни платформи или са ремонтирани или се ремонтират, посочи министърът. Плюс сделката за осемте нови изтребителя, допълно той. За първи път от 30 години, продължи министърът, започнахме генерален ремонт на танковете Т-72. Вече излезли 14 напълни ремонтирани, сега започвал проектът за модернизацията им.

През юли следващата година ще започнат да се връщат модернизираните Су-25, стана ясно от думите на министъра. За флота договорихме два минни ловци на, както каза той, партньорска сделка, за 2 млн. лв. без ДДС.

Министърът съобщи, че е приключило подаването на офертите за бронираните машини и за двата патрулни многофункционалнr кораба. Проектите ще бъдат финализирани до средата на 2020 г., каза той. До тогава се очаква да има подписани договори със спечелилите конкурсите.

Като успех бе посочено и увеличението на военните заплати за 2018, 2019 и предстоящото за 2020 г. с по 10 процента. Най-важното, според него, е, че духът в армията се променя. До края на ноември постъпилите в армията са с 320 повече от напусналите. В момента се разглеждали резултатите от конкурсите на още 395 души, което предполага, че тази цифра ще скочи.

Министърът съобщи, че в рамиките на сделката със САЩ за изтребителите има предвидено изграждане на Център за обучение в Долна Митрополия. Част от ремонтно-възстановителните работи на Ф-16 ще поеме заводът Авионамс, който е към Министерството на икономиката. Имали сме една доста смела идея, но американците не я приели. Като част от това индустриално сътруднчество да имаме съвместно производство на самолет, който сега се произвежда от САЩ и Южна Корея. Понеже договоръг бил за покупка на самолети, американците не се съгласили в него да влиза трета страна, стана ясно от думите на министъра.

От половин години САЩ предлагат съвместно изграждане на бронирани машини, но няма как да се включат, защото процедурата беше започнала, посочи министърът. Но това е първата част от проекта. Така бе загатнато за евентуално по-нататъшно сътрудничество. По отношение на самолетите няма български фирми, които да можеха да се включат в производството, каза министърът.За бронираните машини и за корабите, обаче има ясни условия.  Двата кораба да бъдат построени в български корабостроителници, които са поне четири. Минимум 20 процента от компонентите на брониарната машина ще трябва да бъдат производсво на български фирми.