Армията ще отбележи 172 години от рождениетo на Христо Ботев

03.01.2020 г. Армията ще отбележи 172 години от рождениетo на Христо Ботев

 Otbrana.com

172-ата годишнина от рождението на поета - революционер Христо Ботев ще бъде отбелязана на 6 януари 2020 г., понеделник, в цялата страна с ритуали с участието на представителни подразделения от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националната гвардейска част, съобщава Пресцентърът на МО. На много места в страната, наред с отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев, ще се проведат и църковните ритуали, свързани с водосвета и благославянето на частите и бойните знамена, след което ще се състои и традиционното спасяване на богоявленския кръст.
На 6 януари от 11.30 ч. в родния град на Христо Ботев –

Калофер

духовият оркестър на 61-ва механизирана бригада – Карлово и военнослужещи от бригадата ще отбележат годишнината от рождението му с митинг-поклонение.

В

София

от 13.00 ч. по случай тържественото отбелязване на 172 години от рождението на големия български поет, революционер и общественик Христо Ботев, военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в провеждането на военен ритуал пред бюст-паметника на Ботев в Борисовата градина.
В

Стара Загора

от 11.00 ч. в парк „Митрополит Методи Кусев” военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада ще положат венци пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър.
В

Пловдив

172-та годишнина от рождението на Христо Ботев ще бъде чествана от 13.15 часа пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. В ритуала, организиран от общината, ще участват представителни формирования от гарнизон Пловдив и военен духов оркестър.
В

Хасково

от 11.00 ч. и в Горна Оряховица от 10.30 ч. също ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците в тези градове.
В

Благоевград

на площад „Народни будители” от 11.00 ч. представителни подразделения от състава на Бригадно командване - Благоевград ще отбележат годишнината от рождението му с ритуал по полагане на венци и цветя пред неговия паметник. В Смолян от 12.30 ч ще се състои ритуал по поднасяне на венци пред бюст-паметника на поета-революционер.
Във

Велико Търново

за първи път тази година ще се проведе тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя от 16.30 ч пред паметника на поета – революционер Христо Ботев (открит на 2 юни 2019 г.). В ритуала ще участват курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“.
Във

Варна

след завършване на Богоявленската литургия и военния ритуал за водосвет и благославяне на частите и бойните знамена от площад „Св. Св. Кирил и Методий” с участието на представителни части от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър на Военноморските сили (ВМС) ще се проведе шествие до паметника на Христо Ботев в Морската градина. Там с военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя по случай 172-ата годишнина от рождението му. След ритуала шествието ще продължи до Първа буна, където ще се проведе църковният ритуал Велик Богоявленски водосвет и спасяване на кръста от морето.
В

Бургас

от 11.00 ч с участието на военнослужещи от ВМС ще се проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина.