Ритуали в чест на Ботев и Богоявленски водосвет в Сухопътни войски

06.01.2020 г. Ритуали в чест на Ботев и Богоявленски водосвет в Сухопътни войски

 Otbrana.com

Годишнината от рождението на великия български революционер, поет и публицист бе тържествено отбелязана в различни гарнизони в страната, съобщават от КСВ. В родния му град Калофер церемонията премина с участието на военнослужещи и духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Тържественият митинг-поклонение започна от двора на Националния музей “Христо Ботев”, а официалната церемония се проведе пред Мемориален комплекс „Христо Ботев”. Цветя бяха поднесени пред паметниците на родителите на гениалния поет – Иванка Ботева и даскал Ботьо Петков. На нея присъстваха Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, Марияна Николова – заместник-министър председател по икономическата и демографската политика, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61-ва мбр, граждани и гости на града.

В Стара Загора военнослужещи от състава на 2-ра механизирана бригада положиха венци и цветя в знак на почит пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методи Кусев“. На тържеството присъстваха Емил Христов – заместник-председател на Народното събрание, областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, зам.-кметът на общината Милена Желева, бригаден генерал Стоян Шопов – командир на 2 мбр, представители на местната власт, граждани и гости на града под липите.

Пред едноименните паметници в Благоевград, Хасково, Смолян и Горна Оряховица представителни формирования от Сухопътните войски честваха Деня на Ботев с ритуали по полагане на венци и цветя.

                                         *                        *                      *

На 6-ти януари по стародавна традиция се освещават бойните знамена на Българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си през 917 г., когато преди битката при река Ахелой е извършен първият водосвет. След известно прекъсване, той е подновен през 1879 г. и се извършва и до днес.

Тържествените водосвети за славните победи на Българската армия и отдаване на почести на нейните бойни знамена бяха проведени традиционно от представители на Българската православна църква в градовете Стара Загора, Хасково, Ямбол, Карлово, Казанлък, Плевен, Асеновград, Белене, Сливен,  Благоевград, Сандански, Смолян, Шумен, Русе, Пловдив, Враца и Мусачево.