Водосвет на бойните знамена в Кърджали и Пловдив, честване рождението на Христо Ботев

06.01.2020 г. Водосвет на бойните знамена в Кърджали и Пловдив, честване рождението на Христо Ботев

 Otbrana.com

На 6 януари, отбелязваме един от най-древните християнски празници-Богоявление. Водосветът на бойните знамена започна в гр. Кърджали от 9.00 часа пред църквата „Свети  Йоан Предтеча”, където се проведе литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, след  което беше осветено бойното знаме на Съвместното командване на Специалните операции, националното знаме и реплики на знамената светини – Самарското и на Априлската епопея. Почетният строй беше приет от председателя Народното събрание госпожа Цвета Караянчева. На церемонията присъстваха още областният управител на обаст Кърджали господин Никола Чанев, началникът на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на Специалните операции генерал - майор Явор Матеев, кметът на гр. Кърджали д-р Хасан Азис, представители на военно-патриотичните съюзи от града, представители на обществени организации, граждани и гости на града.

В град Пловдив водосветът на бойните знамена на военните формирования от гарнизона  се проведе от 12.00 часа пред катедралния храм „Успение Богородично” и беше отслужен от най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, които след прочитане на молитвата „За успех на народа”, поръси със светена вода за здраве и успехи представителните части на Българската армия и нейните бойни знамена. С празничния водосвет и с осветената вода се благославя целия български православен народ, част от който са и присъстващите войскови части.

На церемонията присъстваха председателят на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева,  кметът на гр. Пловдив господин Здравко Димитров, председателят  на общинския съвет господин Александър Държиков, областния управител  госпожа Дани Каназирева, командирът на Съвместното командване на Специалните операции и началник на Пловдивския гарнизон генерал - майор Явор Матеев, кметове на райони и представители на  местната власт, командири на формирования, представители на военно-патриотичните съюзи в града, представители на обществени организации, граждани.

След водосвета мероприятието продължи с литийно шествие до Панаирния мост, където множество граждани присъстваха и участваха при хвърлянето на кръста в река Марица за здраве по случай църковния празник Богоявление, съобщават от СКСО.

***

По случай 172 години от рождението на Христо Ботев най-великия поет живял, творил, загинал с вяра пред бюст-паметника в „Цар Симеоновата градина” се проведе церемония по поднасянето на венци и цветя.  Строят беше приет от началникът на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на Специалните операции генерал – майор Явор Матеев. Слово за делото и живота на великия българин произнесе доктор на историческите науки господин Стефан Шивачев – директор на Регионалния исторически музей - Пловдив.

На  мероприятието присъстваха кметът на град Пловдив господин Здравко Димитров, председателят на общински съвет Пловдив господин Александър Държиков , областният управител госпожа Дани Каназирева, представители на местната власт, кметове на райони, представители на военно-патриотичните съюзи в града и на обществени организации, граждани.          

Венци и цветя на паметника бяха поднесени от името на кмета на града, областния управител, от председателя на Общинския съвет, от командира на Съвместното командване на Специалните операции, от военно-патриотични съюзи, обществени организации, партии,  ПФК „Ботев”, граждани.