Водосвет на бойните и съюзните знамена в Карлово

07.01.2020 г. Водосвет на бойните и съюзните знамена в Карлово

 Майор от запаса Стефан Груев

На 6 януари 2020 г. Богоявленските традиции в Карлово започнаха с църковни служби в храмовете „Св.Николай” и „Св.Богородица”. На площад „Васил Левски“ пред паметника на Апостола на Свободата, се състоя водосвет на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на местните военно-патриотични организации. През настоящата 2020 година знамената на запасното войнство бяха представени от знамето на Общинската организация на СОСЗР – Карлово със знаменосец секретарят на организацията майор от запаса Стефан Груев и знамето на Асоциацията на Сухопътните войски на България – Клон Карлово със знаменосец председателят на клона подполковник от запаса Веселин Ангелов. Съвместното участие във водосвета на знамената на двете военно-патриотични структури ярко и нееднозначно демонстрира единението и единството на запасното войнство от града на Апостола Васил Левски – нещо, което е лелеяна мечта в национален мащаб, но все още не е повсеместна практика.

Следва да отбележим два момента.

Първият е участието на знамената на Карловското запасно войнство в ритуала, което бележи вече 7-годишна традиция. От 2013 година, когато за първи път в най-новата история на запасното войнство в града на Апостола на Свободата Васил Левски, и до сега без прекъсване, знамената на запасното войнство са включени в ритуала по

водосвета на бойните знамена, благодарение отзивчивостта и съпричастността на тогавашния командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков. Освещаването на знамената на запасното войнство, заедно с бойните знамена на военните формирования на Българската армия, не е регулярна практика понастоящем във военните гарнизони на България и в практиката на стуктурите на СОСЗР по места. Но в Карлово това вече е традиция и ние не без основание се гордеем с нея.

И, второ, през настоящата година се поднови прекъснатата от 2-3 години практика ритуалите на освещаване на бойните знамена и хвърлянето на кръста в Карлово да стават с отделни, а не с общ съвместен ритуал. Именно тази наша позиция, изразена пред Командира на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Деян Дешков по време на традиционната среща на Съвета на командирите от Карловския гарнизон на 21 септември 2019 г., беше правилно оценена и възприета. Защото това са два съвсем отделни ритуала, с коренно различна същност и съдържание.

На Богоявленския водосвет на знамената в Карлово присъстваха вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова, вицепремиерът г-жа Марияна Николова, кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков, заместник-председателят на Общинската организация на СОСЗР – Карлово полковник от запаса Ненко Чернооков, общински съветници и граждани.

„Поръсването с богоявленската вода е символ на непреходността на българското войнство. Наш дълг е да пазим успехите на българската армия“ -  каза в приветствието си вицепремиерът г-жа Николова.

Богоявленският водосвет по освещаването на знамената извършиха архиерейският наместник на Карловска духовна околия иконом Марко Тодоров и местни свещеници. След прочитане на молитвата „За успех на народа”, свещениците поръсиха със светена вода за здраве и успехи представителни части на 61-ва механизирана бригада, нейното бойно знаме и знамената на запасното войнство.

По-късно, представителна група от запасното войнство от Карлово, водена от заместник - председателя на Общинската организация на СОСЗР полковник от запаса Ненко Чернооков се отправи за Калофер, за участие в тържествения митинг, посветен на 172-годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев. Там, на място, към тях се присъединиха и членовете на дружеството на СОСЗР от града на Ботев – дружество „Генерал Кирил Ботев” с председател подполковник оот запаса Владимир Панайотов и секретар страшина от запаса Атанас Атанасов.