Война!

08.01.2020 г. Война!

 Спирдон Спирдонов*

Тази дума напоследък все по-често влиза в нашия речник. Това би трябвало да ни притеснява. И нещо повече! Тези, които ни управляват, да се замислят за бъдещето ни. Нека си отговорят на някои от следните въпроси.  Дали предотвратяването на война е гарантирано, ако убием някого и го заявим това публично, за да сплашим противника? Толкова ли сме сигурни в себе си, че подценяваме ответен удар? Дали струпването на войски от двете страни на новата граница между Запада и Изтока действително пази мира? Дали прехвърлянето на добре въоръжени формирования от континент на континент дава спокойствие на хората? Дали имат основания предсказанията на коментатори за възстановяване на умрели преди 140-150 години империи?  Дали на някои среди не им омръзна 75 години да няма световна война и се замислиха за бизнеса си? Да, за този бизнес, който живее от смъртта на хората!

Дали дипломацията вече загуби войната? Това е големият въпрос, който очевидно вече има отговор. Днес всяка държава може да заплаши друга с война, без да се съобразява с някакви международни договорености и правила. Има, разбира се, малка разлика и тя опира до въпроса за коя държава става дума. Изглежда войната започнаха да губят и световните организации, които по презумпция са създадени да съхраняват мира в глобален и регионален мащаб. Къде е ООН, къде е ЕС, къде е НАТО? Да, те са си на мястото. Правят редовно сесии, конференция и форуми на най-високо равнище. Приемат резолюции и решения. Дори задължават членовете си да участват по-активно в надпреварата във въоръжаването. След това гледа с учудени погледи, когато някой от тях доближи войната. Изглежда светът трябва да направи своя избор. Да се вгледа в лидерите си и в организациите и съюзите, които решават бъдещето му. 

Отделният човек също трябва да се вгледа в себе си. Като че ли много лесно вкарахме военната тематика в новините, коментарите, анализите, ако щете и във всекидневните си разговори. За какво ли не водим война? Водим война за вода, за чист въздух, за по-добро здравеопазване, за по-високи заплати и т.н. Водим война и  против корупцията, против демографската криза, против безхаберието на политици и служители и т.н. Засега, обаче и тази война губим.

Дали човечеството само не приближава края си? Не питайте другите, запитайте се сами.

(Коментарът е публикуван във в. Земя, 07.01.2020 г.)