Осветиха бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“

17.01.2020 г. Осветиха бойното знаме на ВВВУ „Георги Бенковски“

 

Изградени са всички структури на училището по щатно-длъжностно разписание, личният състав е преназначен на новите длъжности, сформирани са катедрите и са избрани Общо събрание и Академичен съвет, каза началникът на училището бригаден генерал Юлиян Радойски.

Otbrana.com

В Плевен осветиха бойното знаме на ВВВУ „ Георги Бенковски“. То е изработено преди 18 години, когато има разпореждане за смяна на знамената на всички формирования. Но точно в този период училището е преобразувано във факултет и затова бойното знаме не е връчено. Оттогава се пази във Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия.

Ритуалът по освещаването бе предшестван от шествие, което тръгна от Военния клуб и бе водено от Представителния духов оркестър на ВВС. Първият знаменосец на бойното знаме е курсант-старшина Милен Симеонов. Знаменната група бе съпровождана от началника на висшето училище бригаден генерал Юлиян Радойски и представители на командно-преподавателския състав.

Бойното знаме бе осветено по църковните канони в плевенския храм „Света Троица”. То ще бъде връчено тържествено при откриването на училището в понеделник. „Знамето е чест и достойнство за всяко военно формирование. Със знамето всеки военнослужещ започва и завършва военната си служба. Това знаме ще носи успехи”, каза пред журналисти след церемонията бригаден генерал Радойски. Предишното знаме от годините преди закриването на училището се пази в Националния военноисторически музей. Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” в Долна Митрополия бе възстановено от 1 януари т.г. с решение на Народното събрание.

„Изградени са всички структури на училището по щатно-длъжностно разписание, личният състав е преназначен на новите длъжности, сформирани са катедрите и са избрани Общо събрание и Академичен съвет”, обясни началникът на училището. Отпуснати са финансови средства, с които ще се подобри инфраструктурата на възстановеното висше училище. От понеделник започва и ранният прием на документи на кандидат-курсанти и студенти в училището. Засега от военното учебно заведение отчитат повишен интерес към военните и гражданските специалности, съобщава zetramedia.com.