Г-н министър, има изпитан опит за военна подготовка на средношколците, обърнете внимание

18.01.2020 г. Г-н министър, има изпитан опит за военна подготовка на средношколците, обърнете внимание

 Едва ли вдигането на пределната възраст за набирането на войници до 40 годни, ще реши проблема с некомплекта в армията, както се предвижда в обявения проект на изменение и допълнение на Закона за отбраната и Въоръжените сили! Това пише подповковник от запаса Михаил Неделев. Заслужава си да се обърне внимание на неговото становище. Той има 40-годишен опит в сферата на военното обучение на средношколци, като командир на Специализирания ученически батальон „Васил Левски“ в Панагюрище и Стрелча. По-скоро компетеннтите органи следва  да се запознаят със следния феномен „Приносът на СУБ ”Васил Левски” към Българската армия и МВР от 2000 г. е 7 офицери, 1 офицерски кандидат, 8 сержанти, 40 кадрови войници, 1 пожарникар-офицер, 10 полицаи, 2 полицейски инспектори, 2 полицаи от СПС (жандармерия) и 2 съдебна полиция. Сред първите в Кербала, Ирак, бяха 3 рейнджъри, а 10 достойно защитаваха името на България в Босна, Херцеговина и Афганистан. От тях са участвали по 2, 3 и 4 мисии.“ Какво още пише в писмото си подп. Неделев?

Otbrana.com

„Пиша ви по повод материала на редакцията на вестник Българска армия „До 40-годишни ще стават  войници” в брой 2 от петък, 10 януари 2020 г. Материалът бе обсъждан и с колеги от Общинския съвет на СОСЗР - гр.Панагюрище, с председател капитан от запаса Стоян Цацов.

Като офицер с над 40 - годишен професионален опит в обучението на средношколската младеж от гр.Панагюрище и гр.Стрелча за мен това не е логично, въпреки желаещите под каквато и форма да е. Въпреки  че това е само предложение от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и проектопромени  в Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България.

Въпреки полагащите се усилия, това няма да реши справянето с некомплекта и постигането на желания резултат, а най-вече с мотивирани воини, които да са в състояние да изпълнят всяка поставена задача на командирите. Математически погледнато започва да служи на 40 години. В цивилния живот този човек след 55 години събира трудовия си стаж и започва да мисли колко му остава за пенсиониране. А за този военнослужещ редник (матрос) ще смятаме, че е в силата на своята професионална дейност?

Българинът има една много поучителна поговорка, че „пръчката се вие, докато е млада”. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов посочи пример с произведения в чин лейтенант Кубрат Пулев  и в каква отлична физическа форма е. Като се разходим по софийските улици, за да видим  20-25 годишните в каква форма са и какво ще установим? Ни най-малък показател има, с които да се сравняват с лейтенант Кубрат Пулев.

Като завършек на становището си желая да напомня за моитеоколо 7 писма от 2017 г. за споделяне опита ми за часовете по военно обучение и набирането на младежи за военна служба. Тази среща не се проведе, а защо?А сега търсим нова форма за набиране на военнослужащи. Аз желаех единствено и само да споделя  моя модел.

Приносът на СУБ ”Васил Левски” към Българската армия и МВР от 2000 г. е 7 офицери, 1 офицерски кандидат, 8 сержанти, 40 кадрови войници, 1 пожарникар-офицер, 10 полицаи, 2 полицейски инспектори, 2 полицаи от СПС (жандармерия) и 2 съдебна полиция. Сред първите в Кербала, Ирак, бяха 3 рейнджъри, а 10 достойно защитаваха името на България в Босна, Херцеговина и Афганистан. От тях са участвали по 2, 3 и 4 мисии.

През месец октомври 2002 г. е създаден първия свободно избираем предмет (СИП) по военно обучение - „Отряд за противодействие на природни бедствия и катастрофи“ в СПГ „Атанас Буров” гр.Панагюрище с директор Лушка Апостолова.

Горд съм, че символите чест, достойнство, гражданска доблест и патриотизъм, усвоени от мен като офицер от Българската армия, със самочувствие повече от 40 години предавах на младото поколение да ги носят в себе си като истински българи, готови на всичко за най-съкровеното - Отечеството. Важно е обаче да знаем и помним всички тези българи и постъпки, чиито дела са допринесли за запазването на българския дух и пламък. Да градим бъдеще с онази съзидателна Вяра, с която Те се бориха за Свободата!“

С уважение:

Командир на СУБ „Васил Левски“

подполковик от запаса Михаил Неделев

 Гр.Стрелча