„Странджа” или „Странджата” е големият международен турнир по бокс?

23.01.2020 г. „Странджа” или „Странджата” е големият международен турнир по бокс?

 71-вото му издание, което започна в София във вторник, ни дава повод да обърнем внимание как се отнасяме към тези, които са загинали във войните за България.  След промените „скриваме“ героя, преименувайки турнира от „Странджата“ в „Странджа“.

Otbrana.com

Военните спортисти започват големите си международни състезания за 2020 г. с две участия в най-стария международен боксов турнир "Странджа", съобщава „Бъди войник”. В 71-вото му издание, което започна в София във вторник, при мъжете в категория до 51 кг се състезава многократният европейски шампион Даниел Асенов.  При жените в категорията до 57 кг играе световната шампионка от 2014 г. Станимира Петрова.
И двамата са носители на купа "Странджа". И са цивилни служители във военното формирование 22 980. И двамата участваха в седмите Военни спортни игри, известни като Военна Олимпиада във Вухан, Китай, през октомври 2019 г.,където изиграха по няколко мача. Пожелаваме им успех!

Международният турнир по бокс за купата „Странджа“ носи дълго името на партизанина и загиналият командир на рота във Втората световна война Кирил Николов – Странджата. След промените „скриваме“ героя, преименувайки турнира от „Странджата“ в „Странджа“

Това ни дава добър повод да припомним част от историята и опитите да омаловажим тези, които са загинали във войните за България.

Първият турнир по бокс “Странджата” се провежда през 1950 година и носи името на партизанина и участник във Втората световна война Кирил Николов – Странджата, който загива атакувайки немската укрепена линия „Маргит“.

На 26 март 1950 г. пред 10 000 зрители на стадион “Юнак” в столицата в битка за призовите места спорят два отбора - от София и Пловдив. Надпреварата е в 8 категории. Софиянци печелят двубоя с 5:3 победи, а за най-добре представил се боксьор и първи носител на купата е обявен Христо Попов от Града на тепетата, който по професия е инженер.  

По един и същи регламент минават първите 5 турнира - двустранна отборна среща между София и провинцията, която продължава само ден. През 1955 г. състезанието вече е в три дни по класическата схема на индивидуална надпревара. Тогава, както и през следващите години - 1957 и 1958, се обявяват по двама носители на купата - един от столицата и един от провинцията. 

“Странджата” става международен турнир през 1964-а, когато се навършват 15 г. от създаването му. Тогава, освен българите, на ринга се качват по 4-има боксьори от Унгария и Румъния. Авторитетът на турнира постепенно започва да расте. Той е най-старият в Европа и се утвърждава като един от най-силните на континента и в света.

След промените в България в началото на 90-те години на миналия век, обаче, турнирът е преименуван от “Странджата” на “Странджа”, т.е. така се прави опит да бъде забравен загиналият във Втората световна война в състава на Първа българска армия командир на рота Кирил Николов. Дали българската общественост и в частност федерацията по бокс ще се сетят, че тази година се навършват 75 години от края на Втората световна война и за загиналия в името на победата над хитлерофашизма Кирил Николов, чийто име този утвърден международен турнир носи десетилетия? Защо ли се срамуваме от героите си?