Военна клетва положиха новоназначени военнослужещи в Сухопътните войски

24.01.2020 г. Военна клетва положиха новоназначени военнослужещи в Сухопътните войски

 Otbrana.com

В присъствието на роднини, близки и приятели, тържествени ритуали по полагане на военна клетва се проведоха днес във 2-ра механизирана бригада – Стара Загора и в 78-ми батальон за осигуряване -  Горна Баня.

Шестнадесет новоназначени военнослужещи във военните формирования от състава на 2-ра механизирана бригада и седем в 78-ми батальон за осигуряване целунаха бойното знаме и се заклеха да служат вярно и предано на народа и Родината си, съобщават от КСВ.

„Ден, в който спазвайки традицията, целувате нашата светиня – бойното знаме на 2-ра Тунджанска механизирана бригада и произнасяте съдбовните думи „Заклех се!” вие ще се вречете в безпрекословна вярност и служба на Родината ни, на националната сигурност, на независимостта и суверенитета, на мира и спокойствието на нашите деца, родители и близки, на всички български граждани. Нека заедно затвърждаваме мотото на 2-ра Тунджанска механизирана бригада „РЕШИТЕЛНОСТ И ЧЕСТ”. Гордея се с вас и за мен е чест да бъда ваш командир”, каза в приветствието си към младите войници командирът на бригадата бригаден генерал Стоян Шопов. На ритуала в Стара Загора присъстваха Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, областните управители на областите Стара Загора и Хасково Гергана Микова и Стефка Здравкова, заместник - областният управител на Хасково Митко Петров, както и други представители на местната власт.

„Днес е свещен ден за вас. Изправени пред българското знаме, трябва добре да осъзнаете отговорността, която поемате,  оставайки завинаги верни на клетвата и дадения обет пред олтара на Отечеството”, каза в словото си командирът на 78-ми батальон за осигуряване майор Александър Бойков. Ритуалите завършиха с преминаване в тържествен марш.