Двата кораба за ВМС ще се строят в България

05.02.2020 г. Двата кораба за ВМС ще се строят в България

 Нови компании по проекта за бойните машини могат да се включат във втория етап на модернизация на Сухопътни войски, каза министърът на отбраната.

Otbrana.com

„Доколкото виждам и двете компании – едната е италианската  (б. р. "Финкантиери"), другата немската (б.р. "Люрсен"), ще предложат и двата кораба да се правят в България, каза тази вечер по Нова телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов.  Става дума за актуализирания инвестиционен проект „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Част от оборудването и повечето от въоръжението ще бъдат доставени от чужди фирми, защото не ги произвеждаме, уточни министърът.

При бронираните машини  (б.р. Инвестиционен проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”) идеята е точно същата, отбеляза министър Каракачанов. Най-малко 20 процента от техните компоненти трябва да бъдат продукт на наши фирми. Няма шанс компании, които са заявили интерес след срока за подаване на оферти да се включат в реализирането на проекта, бе категоричен министърът. Преди време се появили 2-3 компании с такова искане, но това не било възможно, защото има решение на парламента. Това се отнася и за американската компания, която пожела да произвежда бойни машини у нас. Все пак, ако има желаещи, могат да започнат преговори за определени инвестиционни намерения в тази област, но това може да се случи на втория етап на модернизирането на Сухопътните войски.