Некомплектът е основният проблем в Българската армия

06.02.2020 г. Некомплектът е основният проблем в Българската армия

  

Спирдон Спирдонов

Недостигът на личен състав тревожи най-вече военното и политическото ръководство на Въоръжените сили. Това стана ясно на проведения днес „Анализ на подготовката във Въоръжените сили и на войсковата служба в Българската армия през 2019 г.“ в рамките на двудневната годишна конференция на началника на отбраната. В него участва президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Той бе посрещнат пред сградата на МО-2 от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Призивите за преврат са слухове. Винаги съм работил за интересите на България”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Подобни индикации от гледна точка на военните не вижда и министър Каракачанов.

След традиционната снимка с основния команден състав започна и самият анализ.  Въпреки счупената тенденция напускащите да са повече от приетите, проблемът с некомплекта от личен състав стои с особена острота и той тревожи политическото и военното ръководство, стана ясно от думите на министър Каракачанов и генерал Боцев. Данните за недостига са следните: 10 процента за офицерите, 20 процента за сержантите и старшините и 30 процента за войниците и матросите. Най-силно този проблем се чувства в Сухопътни войски, на което сме длъжни да обърнем по-голямо внимание, каза министърът. По-добре стоят нещата в бригада „Логистика”, ВВС, Специалните сили и ВМС. Необходим е комплекс от мерки, който не включва само увеличаване на месечните възнаграждения. Предстои чувствително подобряване на социалния пакет за военнослужещите. Отчита се, включително неблагоприятната в това отношение дислокация на големите военни формирования и наличието на доста райони в страната без войска  Вероятно отговор на този въпрос ще има в Стратегическия преглед на отбраната, от който трябва да се родят Програма за развитие на отбранителните способности до 2032 г. и План за развитие на Въоръжените сили до 2026 г. Това е задачата не само пред МО, но пред правителството и парламента до края на първата половина на годината.

Имаше период преди 5-6 месеца, когато се разчиташе много на разработения от МО Законопроект за изменение и допълнение на Закона за резерва на Въоръжените сили, с когото наред с всичко друго се целеше въвеждане на доброволна военна служба. Не бе съгласуван от министъра на финансите, който дори реши, че това не е приоритет, отговори на въпрос на „Отбрана” министър Каракачанов. Направени са необходимите финансови разчети и проектът ще бъде отново внесен в правителството, посочи той. Доброволната военна служба е в Програмата за управление на правителството и тя ще бъде регламентирана, бе категоричен министърът на отбраната. Той обаче изрази резерви към качеството на средното военно образование, в т. ч. и към т.нар. военна подготовка в 9 и 10 клас, от което губи армията. Губят дори и висшите военни училища, защото курсантът първокурсник трябвало много да наваксва.

Въпреки максималното натоварване на хората в армията, генерал Боцев отчете, че Въоръжените сили притежават необходимите отбранителни способности за гарантиране суверенитета и сигурността на страната. С оглед на изпълнението на конституционните задължения и ангажиментите ни към колективната отбрана на НАТО е била организирана подготовката на командирите, щабовете и формированията. Подобрена е и дисциплината, няма нито един инцидент със смъртен случай през 2019 г.  Министър Каракачанов отново прогнозира, че има всички шансове през тази година да бъдат подписани договорите на бойните машини за Сухопътни войски и патрулните кораби за ВМС.