Флотилен адмирал Чубенков: Не е важно да те аплодират, като пристигаш, а да усещат липсата ти

10.02.2020 г. Флотилен адмирал Чубенков: Не е важно да те аплодират, като пристигаш, а да усещат липсата ти

 През последните 3 дни тук валя дъжд, имаше студ и малко сняг, а днес и малко слънце… Такъв беше и моят живот тук. От 25 Август 1985 г. в продължение на 34 години и 5 месеца. Това каза флотилен адмирал Мален Чубенков при сдаване на длъжността Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС“ и преминаване в запаса.

Otbrana.com

На 7 февруари 2020 г. в Пункт за базиране Бургас от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби се преведе тържествен ритуал по сдаване на длъжността Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС“.

На ритуала присъстваха командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, заместник командира на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев, офицери от щаба на ВМС, представителния духов оркестър на ВМС и личният състав, дислоциран в Пункт за базиране Бургас.  В словото си  командирът на ВМС изрази своята признателност и благодарност към флотилен адмирал Мален Чубенков за достойната му служба в редовете на  Военноморските сили на Република България, съобщават от ВМС.

През 1985 година флотилен адмирал Чубенков завършва Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ в град Варна по специалността „Корабоводене за Военноморските сили на Република България“. На 25-ти август  същата година той започва своята кариера като офицер от ВМС и е назначен на длъжността „Командир на щурманска;  свързочна бойна част и радиотехнически средства“ на среден десантен кораб „Сириус“

в 7-ми дивизион десантни кораби от състава на  военноморска база Бургас.

Следващата заемана длъжност е като помощник-командир на същият кораб, а от 1988 до 1991 година е командир на  среден десантен кораб „Сириус“.

През 1991 година флотилен адмирал Чубенков завършва военноморската академия в Санкт Петербург, Русия – „Командно щабна, оперативно тактическа за ВМС“.  След това е назначен за „Помощник – началник по планиране“ в отделение „Бойна подготовка”. От 1994 г. е началник на щаба на тила във военноморска база Бургас.

От 1999 до 2005 година флотилен адмирал Чубенков последователно заема  длъжностите Началник на щаба и командир на 7-ми дивизион десантни кораби  от състава на  военноморска база Бургас, а от 2005 до 2007 година е назначен на длъжността „Заместник-командир на военноморска база Бургас“.

През 2008 година флотилен адмирал Чубенков завършва Кралският колеж по отбранителни изследвания – Лондон, Великобритания – „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. 

През 2009 година е назначен на длъжността „Заместник – командир по подготовка на силите на военноморска база Бургас“  а през 2012 година и като „Заместник – командир на военноморска база Бургас“.

През 2014 година на флотилен адмирал Чубенков е присвоено висше офицерско звание „Комодор“ и е назначен на длъжността „Командир на военноморска база – ВМС“.

От 1 юли 2016 година е командир на флотилия бойни и спомагателни кораби. На 9 януари 2017 година му е присвоено звание „Флотилен адмирал“.

През годините флотилен адмирал Мален Чубенков е награждаван многократно. По-основните награди са както следва:

        Нагръден знак за вярна служба под знамената – III степен, 2000 година, Министър на отбраната;

        Нагръден знак за вярна служба под знамената – II степен, 2002 година, Министър на отбраната;

        Нагръден знак за вярна служба под знамената – I степен, 2013 година и 2017 година, Министър на отбраната;

        Почетен знак на МО „Свети Георги“ – I степен, 2016 година, Министър на отбраната;

        Юбилеен медал, 2019 година, Министър на отбраната;

        Почетен знак на МО „Свети Георги“ – I степен, с мечове, 2019 година, Министър на отбраната.

В част от словото си адмирал Чубенков каза: „Уважаеми офицери, старшини, матроси и цивилни служители, Днес е последният ден, в който заставам с униформа пред Вас. През последните 3 дни тук валя дъжд, имаше студ и малко сняг, а днес и малко слънце… Такъв беше и моят живот тук. От 25 Август 1985 г. в продължение на 34 години и 5 месеца.  На първо място искам да благодаря на семейството ми в лицето на съпругата ми Емилия и дъщеря ми Яна, че бяха неотлъчно до мен и ме подкрепяха в трудните моменти. Уважаеми колеги, благодаря Ви за неуморните усилия, които полагахте ден и нощ, подкрепяйки ме и стоейки до мен в решаването на нелеките задачи за постигането на високите цели, които си поставяхме. Резултатите са налице…Днес повече за служба няма да говорим. Много пъти в съвместната ни  дейност съм Ви съветвал за нещата от живота…. В заключение бих искал да Ви кажа още няколко такива: успехът на всяко едно начинание се крие в умението да съчетаеш поуките от миналото, с изискванията   на настоящето и вярата в бъдещето; способност е това, което умееш да правиш, мотивацията определя какво ще правиш, а отношението определя колко добре ще го свършиш; каквато и цел да си поставиш, можеш да я постигнеш, стига да имаш желание за работа; истинският приятел е някой, който е до теб в момент, когато предпочита да е някъде другаде; не  е важно дали са те съборили, а дали ще се изправиш и стъпиш отново на краката си; голямата тайна на живота е, че няма такава ….няма и правила; какъв е смисълът на живота – смисъла е да се живее;

И един ден, когато облаците се разсеят и мъглата се вдигне,  виждаш, че са ти останали три неща – Вярата, Семейството и Надеждата!

И накрая запомнете! От значение е не да те аплодират когато пристигаш, а силно да усещат липсата ти, когато си отиваш… Уважаеми офицери, старшини, матроси и цивилни служители,  Горд съм, че бях Ваш командир през последните няколко години!  Желая на Вас и Вашите семейства здраве, щастие, лични и професионални успехи! Благодаря Ви!“