Формирование от СКСО участва в ротационната подготовка “COMBINED RESOLVED XIII” в Германия

10.02.2020 г.  Формирование от СКСО участва в ротационната подготовка “COMBINED RESOLVED XIII” в Германия

 Otbrana.com

От 17 януари до 05 февруари 2020 година, в центъра за подготовка на Американската армия „Хоенфелс” в Германия, военнослужещи от 1-ви батальон за специални бойни действия от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия взеха участие в ротационната подготовка „COMBINED RESOLVED XIII”. Тимът за специални операции изпълни задачи по военно подпомагане, специално разузнаване и директни действия, съобщава майор Анна Проданова от СКСО.

По време на подготовката бяха отработени различни тактики и дейности, които да повишат способностите на формированието от специалните сили при реални действия във враждебна среда и взаимодействие с местното население, при неутрализиране на противникови оръжия и ключови лидери на антиправителствени организации и при осъществяване на координация с конвенционалните сили за провеждането на операциите. В хода на подготовката бяха изпълнени процедури по извикване на артилерийска поддръжка, близка авиационна поддръжка и авиационна медицинска поддръжка, както и използване на безпилотни летателни апарати за получаване на моментна и актуална разузнавателна информация.

Участието на българските сили за специални операции в ротационната подготовка „COMBINED RESOLVED” продължава вече повече от 10 години, през които се усъвършенстват вече придобитите знания и умения и се добиват нови способности.

В подготовката участие взеха и формирования от САЩ, Полша, Северна Македония, Румъния, Албания, Литва, Латвия, Италия, Армения, Гърция, Холандия, Германия, Украйна и Грузия.

Целите на „COMBINED RESOLVED“ са интегриране на формирования от видовете въоръжени сили на страните участнички в театъра на бойните действия, както и проверка на нивото на оперативна съвместимост между техните формированията.

Участието в такъв вид многонационална ротационна подготовка повишава готовността на подразделенията за участие в операции, засилва професионалните взаимоотношения и подобрява общата координация и взаимодействие със съюзниците и партньорите ни, необходими в случай на криза.