Пазете българската войска!

11.02.2020 г. Пазете българската войска!

 

Не би трябвало да се забравя, че армията и хората в нея, са един от стожерите на демократичността в България. Достатъчно е да се върнем 30 години назад. Ако не беше така, щеше ли да започне мирно преходният период у нас.

Спирдон Спирдонов

Мине не мине време в нашата история, и се заговаря за военен преврат. През последните десетина дни някои упорито питаха и много им се искаше да вкарат президента в капан, търсейки отговор на въпроса „Ще въведете ли военно положение?“. Разбира се, държавният глава отхвърли подобни слухове. Направи го и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Военните готвят преврат“ - няма такова нещо, каза той няколко пъти. Заяви не само пред медиите, но и пред генералите и адмиралите, че няма да позволи армията да бъде въвлечена в подобни действия. Нещо повече, въпреки т. нар. война между правителството и държавния глава, той не се поколеба да кажe: „Не съм видял президентът да използва армията за политически цели“.

Както се случва в такива ситуации, имаше опити да се хвърлят съмнения върху запасните. Тяхната най-голяма организация – Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), излезе с призив за спазване на Конституцията и законите в страната. Той приветства политиката на диалог между институциите, който трябва да се води на подобаващо за държавниците интелигентно ниво. Смята обаче, че така нареченият махленски език трябва да бъде забравен, когато става дума за съдбата на България. В същото време не приема недостатъчно аргументираните, включително и от законова гледна точка, опити за уронване престижа на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на Република България. Не приемаме и начина, по който бе представен пред обществото един български действащ генерал, командир на Военновъздушните сили. Определя го по-скоро като опит за злепоставяне на Българската армия. Особено днес, когато  дефицитът от военни кадри и кадри за специалните служби е тревожно голям.

Не би трябвало да се забравя, че армията и хората в нея, са един от стожерите на демократичността в България. Достатъчно е да се върнем 30 години назад. Ако не беше така, щеше ли да започне мирно преходният период у нас. Така че пазете си войската. Тя е нужна за друго.

(Коментарът е публикуван във в. „Земя”, 11.02.2020 г.)