Ветеран от войната, треньор на футболен клуб „Волов”, отпразнува 98-и рожден ден

14.02.2020 г. Ветеран от войната, треньор на футболен клуб „Волов”, отпразнува  98-и рожден ден

 Otbrana.com

През месец януари ветеранът от Втората световна война капитан от запаса Борис Павлов навърши 98 години. С благодарност за изпълнения воински дълг,  служители на Военно окръжие – Шумен, го посетиха в дома му и му връчиха поздравителни адреси и подаръци.

Капитан Борис Павлов е бил участник в първата фаза на Втората световна война в периода от 24 септември 1944 г. до 31 декември 1944 г. като командир на минохвъргачен взвод, съобщават от Военното окръжие.

Юрист по образование, краевед, поет, журналист, стенограф, спортист, по негови стихове има написани песни. За общественият му принос през годините, от 2006 г. Борис Павлов е почетен гражданин на гр. Шумен. Той има 202 мача като състезател и капитан на ФК „Панайот Волов", като треньор на детския отбор на ДСО „Червено знаме" и на футболния клуб при КТА „Мадара". Под негово ръководство за за първи път през 1972 г. мъжкият отбор по футбол на Шумен влиза в елитната „А" РФГ.

***

 

Борис Ванков Павлов е роден на 13 януари 1922 г. в село Коньовец край Шумен. Завършва Шуменската мъжка гимназия. Участник в Първата фаза на Отечествената война през 1944 г. като командир на минохвъргачен полк. През 1951 г. завършва Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“ – специалност „Право“, но не практикува професията си. Завръща се в Шумен и започва работа във физкултурното дружество. Едновременно с това играе футбол. През
1967 г. завършва двегодишна треньорска школа по футбол към ВИФ „Г. Димитров“ – София, като първенец на випуска. В системата на физкултурата и спорта работи най-напред като учебно-спортен инструктор в създадения през 1948 г. Околийски комитет за физкултура и спорт.
Нещатен председател на Държавно стопанско обединение (ДСО) „Червено знаме“, заместник-председател на Дружество за физкултура и спорт (ДФС) „П. Волов“. Заместник-председател по учебно-методичните въпроси на окръжния съвет на Български съюз за физкултура и спорт (БСФС). От 1941 г. до 1956 г. е активен състезател по футбол. Изявява се като спортен журналист. Ръководител на детския отбор на ДСО „Червено знаме“, който през 1956 г. играе на финалите за републиканско първенство в столицата. През 1967 г. Борис Павлов е треньор на отбора на Комбинат за товарни автомобили (КТА) „Мадара“, който на финалите в Горна Оряховица става републикански работнически шампион. Ръководител на отбор „Светкавица“ – гр. Търговище, когато отбора постига най-високото си класиране, второ място в „Б“ Републиканска футболна група (РФГ, 1974 г.). Старши треньор на „Спартак“ – Плевен. Под негово ръководство Футболен клуб (ФК) „П. Волов“ за първи път влиза в своята история в „А“ РФГ (1972 г.), а „Автостроител“ става републикански работнически първенец (1976 г.). Като футболист има изиграни 202 официални мача.
Щатен окръжен кореспондент на вестник „Народен спорт“. Стотици негови статии са публикувани на страниците на вестник „Шуменска заря“. Сътрудник на Радио Шумен, Радио Варна, вестник „Народно дело“ (Варна).
През 1982 г. написва „История на физкултурата и спорта в Шуменския край“. Автор на „Жарава под пепелта“, две книги с очерци за бивши спортисти, треньори и спортни деятели в Шумен, автор на няколко стихосбирки и съавтор на книгата „Автомобилният спорт в Шумен“. Автор на песни изпълнявани от хор „Хан Аспарух“ и групата за стари градски песни „Божур“.
За спортната си дейност е награждаван многократно, като най-значителните са: „Народен орден на труда“ – сребърен (1972 г.), Почетна значка на Българската федерация по футбол (1972 г.), медал на Централния съвет (ЦС) на БСФС „За особени заслуги“ – сребърен (1986 г.). Почетен гражданин на Шумен – 2006 г.