Сухопътни войски с поредица от ритуали в памет и в чест на Васил Левски

17.02.2020 г. Сухопътни войски с поредица от ритуали в памет и в чест на Васил Левски

 Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще изнесе утре лекция пред курсантите от Националния военен университет „Васил Левски”.

Otbrana.com

Ритуалите по отдаване на почит пред паметта и делото на великия син на България Васил Левски започнаха вчера в Асеновград с поход-поклонение на военнослужещите от 4-ти артилерийски полк пред бюст-паметника на Апостола в Мулдавския манастир, който продължи с възпоменателен митинг, панихида, изнесена от свещениците от Асеновградската духовна околия и завърши с поднасяне на венци и цветя, съобщават от КСВ.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще изнесе утре лекция пред курсантите от Националния военен университет (НВУ), чийто патрон е Васил Левски, на тема: „Ролята на Апостола на свободата за възраждането на българския национален дух“. Преди това министър Каракачанов ще поднесе цветя на паметника на Васил Левски на ритуалния плац в НВУ и ще се запознае с условията, при които протичат учебният процес и подготовката на курсантите на учебния център „Беляковец“, съобщава Пресцентърът на МО.

* * *

Утре ритуалите продължават от 11.00 часа с полагане на венци и цветя от военнослужещи от 59-ти батальон за ЯХБЗ и Е пред бюст-паметника на Апостола на свободата в Парк „Пролет“ в Горна Оряховица.

В Стара Загора военнослужещите от състава на 2-ра механизирана бригада ще почетат паметта на Апостола с военен ритуал от 11.00 ч. пред едноименния паметник в града.

В 18.00 часа военнослужещи от Плевенския гарнизон ще поднесат венци пред паметника на Васил Левски в квартал „Вароша” в Ловеч, а в Петрич на централния градски площад ще се състои факелно шествие и полагане на венци и цветя от военнослужещите от Бригадното командване - Благоевград.

Почетен караул от 101-ви алпийски полк ще проведе ритуал по полагане на венци и цветя пред бюст - паметника на „ Васил Левски“ в кв. Райково в Смолян в 19.00 ч. 

Кулминацията на честванията ще бъде от 18.00 часа на площад „Васил Левски” в родния му град Карлово, когато ще се проведе възпоменателна церемония по повод 147 години от обесването на Апостола с участието на представителни формирования и военния духов оркестър от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

* *  *

Отбелязването на годишнината от гибелта на Дякона ще продължи и на 19 февруари.  В 09.00 часа в църквата „Света Богородица” в Карлово ще бъде отслужена архиерейска Света литургия и панихида. От 11.00 часа отново на площад „Васил Левски” ще се проведе  митинг-поклонение, който ще завърши с поднасяне на гирлянд, венци и цветя пред паметника от представители на държавната и местна власт, военно-патриотични организации и родолюбиви българи. Поклонението ще продължи с шествие до Национален музей „Васил Левски”.

В Белене от 10.30 часа военнослужещите от 55-ти инженерен полк ще участват в ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на героя в двора на основно училище „Васил Левски”.

Военнослужещите от 31-ви механизиран батальон ще отдадат почит на Апостола  от 11.00 часа в Хасково.

В същия час ще се извършат ритуали по поднасяне на венци  в Плевен и в Шумен.

Личен състав от Бригадно командване – Благоевград ще участва в ритуал по полагане на венци и цветя в знак на признателност към живота и делото на Апостола от 11.00 часа.

По същото време на площад „Васил Левски“ в Сливен своята почит към великия син на България с поднасяне на венци и цветя ще отдадат военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти – Сливен.

Ритуалът с поднасяне на венци и цветя в Асеновград, в който ще участват представителни подразделения от 4-ти артилерийски полк, е с начален час 12.00 пред паметника на Апостола на свободата, след което ще бъде отслужена панихида и изнесена литературно-музикална програма от деца от детските градини в града.