Гарнизон Пловдив почете делото на Левски

19.02.2020 г. Гарнизон Пловдив почете делото на Левски

 Otbrana.com

С поклонение, отдаване на почести и с полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на централната алея на парк Бунарджика на 19 февруари 2020г.  от 10 часа в Пловдив беше отбелязана 147-та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски. От 09.00 часа в църквата „Св. Св. Петър и Павел” беше отслужена панихида в памет на Васил Левски и загиналите за Освобождението на България. Строят на почетния караул от състава на формирование от Пловдивския гарнизон и Представителния духов оркестър на ВВС, беше приет от Началника на гарнизон Пловдив и  командир на Съвместното командване на Специалните операции (СКСО) генерал - майор Явор Матеев.

Слово по повод 147-та годишнина от обесването на Апостола на Свободата Васил Левски произнесе Павлина Николова – заместник – председател на Общински комитет „Васил Левски“, читалищен деятел, член на Съюза на независимите български писатели, носителка на наградата „На ползу роду“ на Общински читалищен съюз Пловдив, съобщават от СКСО.

На тържеството присъстваха кметът на Община Пловдив господин Здравко Димитров, посланикът на САЩ Нейно Превъзходителство госпожа Херо Мустафа, Областният управител госпожа Дани Каназирева, председателя на Общинския съвет господин Александър Държиков, народни представители в 44 –то Народно събрание, началникът на гарнизон Пловдив и командир на ССКСО генерал - майор Явор Матеев, кметове на райони, общински съветници, военно-патриотични съюзи, други представители на местната администрация, много граждани. На паметника бяха поднесени венци и цветя от името на местната власт, посланика на САЩ, почетните консули на Русия и Украйна, районните кметове, военно-патриотичните съюзи, обществени и политически организации и от признателни граждани, след което с падане на колене присъстващите  почетоха паметта на Апостола на свободата. В щаба на СКСО от 9.30 часа в тържествена церемония на паметника на Васил Левски личният състав отбеляза 147-та годишнина от обесването на апостола на свободата Васил Иванов Кунчев. На паметника бяха поднесени цветя в знак на признателност към  Васил Левски от командира на Съвместното командване генерал-майор Явор Матеев.