ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е на второ място в класацията на морските университети

21.02.2020 г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е на второ място в класацията на морските университети

 Otbrana.com

Класация на Международната асоциация на морските университети (IAMU) постави ВВМУ Н. Й. Вапцаров на второ място сред най-престижните морски висши учебни заведения. Тя е направена по три критерия: образование, наука и осигуряване на обучение, и се прави за първи път, съобщават от елитното военно учебно заведение.

В генералното класиране Морско училище се нарежда след Австралийския морски университет в Тасмания, а след флотската ни Алма матер остават университети от САЩ, Великобритания, Германия и Япония.

Още една добра новина за Морско училище е, че партньорите му от Морския университет в Констанца, Румъния, се класират на четвърто място.

Асоциацията е елитният световен клуб на морските университети, в който членове се допускат много трудно заради високите критерии за предоставяне на признато висше морско образование.

ВВМУ Н. Й. Вапцаров членува в IAMU от основаването ѝ преди 21 години, а 18-ата генерална асамблея на Асоциацията през 2017 г. се проведе в България.

В IAMU членуват над 60 от водещите морски университети в света, а челното място на Морско училище в класацията е свидетелство за качеството на образованието, което ВВМУ предлага.

По този повод министърът на отбраната Красимир Каракачанов изказа личната си благодарност и уважението си към целия команден и научно-преподавателски състав на Висшето военноморско училище Н. Й. Вапцаров за професионализма, усилията, всеотдайността и инициативността. В поздравителния адрес до началника на Морското училище в гр. Варна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров се казва:

Вашето постижение в класацията на морските университети е заслужено признание и доказателство, че ВВМУ е еталон в образователната система. През годините Морското училище се е развивало, следвало е традициите и съвременните тенденции в образованието с цел постигане на по-високи ус?