Голям интерес към Военноморското училище

23.02.2020 г. Голям интерес към Военноморското училище

 Много младежи от Варна и други градове дойдоха с родителите си и с изявена готовност да продължат образованието в него.

Otbrana.com

При огромен интерес на 21 и 22 февруари 2020 г. премина събитието „Отворени врати“ във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, на което бе представена новата специалност „Мехатроника“, съобщават от учебното заведение.

Над 150 посетители през двата дни се запознаха на място със специалността и разгледаха материално-техническата база на училището. Много младежи от Варна и други градове дойдоха с родителите си и с изявена готовност да продължат образованието си в Морско училище.

По време на Отворените врати голяма част от младежите се записаха и за участие в инициативата „Курсант за един ден“. В нея на лотариен принцип ще бъдат избрани няколко души, които ще имат уникалната възможност в продължение на един ден да се запознаят с живота на курсанта във ВВМУ от първо лице.

Представена бе и най-новата специалност на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Мехатроника“.„Мехатроника“ е интердисциплинарна специалност – съвкупност от три научни направления. Това са: машинно инженерство – механика, електроинженерство – електроника, и компютърни науки. В резултат на обучението в течение на 5 години випускниците на Училището по тази специалност усвояват военноинженерни и други специални знания и умения в областта на теорията и техническата експлоатация на интелигентните транспортни системи на въоръжение в БА. Придобиват задълбочени познания по: морските оръжия и тактиката на ВМС; устройството на кораба и методите за водене на борба за живучест; конвенционалните изисквания за опазване на околната среда; програмиране; микропроцесорна техника; механика. Овладяват също и практически познания за работа със съвременни 3D принтери, 3D скенери, промишлени роботи, управление на безпилотни летателни апарати, машини за лазерно рязане, гравиране и обемно фрезоване.