Ако?

24.02.2020 г. Ако?

 Спирдон Спирдонов

Ако онази ръка, не беше подадена късно? Дори можеше да е в началото.

Ако държавният глава не бе наричан прост шофьор на самолет? Дори от тези, които винаги са били само пътници.

Ако не се насаждаше представата, че военните могат да бъдат само добри изпълнители на заповеди? Дори, че били коне с капаци.

Ако политици, завършили ВИФ, не му казваха кой е най-добрият изтребител в света. Дори да знаеха, че е завършил Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ и е бил командир на Българските ВВС..

Ако не го обвиняваха, че „иска да извади България от ЕС и НАТО“? Дори от политици, които не са наясно какво означават евроатлантическите ценности.

Ако не вадеха от време на време тезата, че води проруска външна политика? Дори, когато това правеше една от партиите в управляващата коалиция.

Ако не се твърдеше публично, че заседанията на Консултативния съвет за национална сигурност, които ръководи по закон, са безсмислени? Дори,ако си участвал в общите изявления след провеждането им.

Ако не се използваха медиите за разпространяване на записи на телефонни разговори – СРС-та или не? Дори и да не става ясно по какво производство са.

Ако не се смяташе, че президентът е избран  „по стечение на обстоятелствата“? Дори да е имало избори, признати от ЦИК и от участващите партии и коалиции.

Ако не се отхвърляха априори върнати от държавния глава закони? Дори и общественото мнение да бе на страната на ветото.

Ако президентът не бе определян за неук политик от недоказали се политици? Дори да бе учил геополитически науки зад Океана и тамошните професори бяха написали през 2002 г. в характеристиката му „Воин от 21-ви век, призван да побеждава. Човек с изключителни резултати и бъдещ стратегически лидер.“

Ако продължаваме да аплодираме само един човек в държавата? Дори и да носи отговорност  най-малко за една трета от прехода към демокрация.

Ако не се правеха опити да му се указва какво да говори и за какво да мълчи? Дори и в телефонни разговори с други президенти.

Ако обръщенията му към народа бяха само розови приказки? Дори и да виждаше проблемите на хората.

Ако беше отказал поканата за  гражданското шествието „По пътя на безсмъртието“? Дори и да знаеше много добре, че ще има провокации.  

Ако хората, които дойдоха с него пред паметника на Васил Левски, не бяха наричани тълпа? Дори и с обвиненията, че той чертае разделителни линии.

Ако не се натрапваше непрекъснато, че е „тартор на партийна агитка“? Дори за него да бяха гласували над 2 милиона българи.

Ако всичко това го нямаше? Тогава? Не знам какво би било.

(Коментарът е публикуван във в. „Земя“, 24.02.2020 г.)