Бойната ни авиация изпрати вчера в резерва един от най-опитните си пилоти

26.02.2020 г. Бойната ни авиация изпрати вчера в резерва един от най-опитните си пилоти

 Otbrana.com

Един от най-опитните ни летци-инструктoри майор Георги Стоименов с над три десетилетия, отдадени на военната професия и на бойната ни авиация, напусна редиците на Българската армия поради навършване на пределна възраст, съобщават от ВВС. Оценката за неговите качества, за несломимия му дух, професионализъм и за човешката му същност в този толкова емоционален момент беше и присъствието на заместник-командира на Българските Военновъздушни сили бригаден генерал Петьо Мирчев, командира на авиационна база Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, командира на транспортната авиационна група полковник Филип Ангелов.

Своето уважение към майор Стоименов изразиха и десетките негови колеги-летци и инженерно-техническия състав, които бяха до него в последния му ден като военнослужещ. Символика носеше и мястото, на което беше проведен и тържествения строй на служещите от военно формирован 24900 – София. На него със заповед на министъра на отбраната, за безупречна служба, професионализъм, постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения в редовете на Българската армия и във връзка с навършване на пределна възраст и преминаването в резерва на майор Стоименов бе удостоен с награден знак „За вярна служба под знамената“ III степен. Наградният знак му беше връчен от заместник-командира на ВВС. Бригаден генерал Петьо Мирчев благодари на майор Стоименов за професионализма и достойното изпълнения служебен дълг. „Днес Военновъздушните сили се разделят с един достоен офицер, инструктор, участвал в организацията и провеждането на десетки полети в критични ситуации с транспортен самолет C-27J Спартан. Майор Стоименов е участвал в едни от най-тежките мисии по целия свят: Судан, Мали, Тунис, Афганистан и много други..... Пожелавам Ви от сърце успехи и на добър час!” Емоционална беше и обръщението на бригаден генерал Димитър Иванов към майор Стоименов. Неговите думи не бяха като командир към подчинения му, а като летец към летеца и към скъп и ценен приятел.

Майор Георги Стоименов е възпитаник на ВВВУ „Георги Бенковски”, випуск 1989 г., летец–пилот І-ви клас от 2007 г. Военната му служба преминава през в.ф. 34500 – Узунджово, в.ф. 28000 – Граф Игнатиево и в.ф. 24900 – София.

Преминал е през длъжностите летец-пилот; старши пилот; заместник-командир на авиозвено; командир на авиозвено; щурман на ескадрила; заместник-командир на ескадрила; заместник-командир по летателна подготовка и началник на отделение „Летателна и тактическа подготовка“.