Майор Свилен Славчев прие командването на дивизиона в Кичево

04.03.2020 г. Майор Свилен Славчев прие командването на дивизиона в Кичево

 Досегашният командир подполковник Младен Андонов преминава в запаса след 31 години вярна служба в Зенитно-ракетни войски.

Otbrana.com

От днес военно формирование 52860 – Кичево, от състава на Зенитно-ракетната база на Военновъздушните сили, има нов командир. Със заповед на министъра на отбраната досегашният началник на щаба на формированието майор Свилен Славчев беше повишен в звание „подполковник”и назначен за командир, съобщават от ВВС.

Тържествената церемония по сдаване и приемане на длъжността „командир” се проведе непосредствено преди националния празник на Република България - 3 март. На нея присъстваха командирът на базата полковник Валери Ценов, който връчи новите офицерски пагони на подполковник Славчев, командирите на военните формирования от състава й и комисия от управлението.

Досегашният командир подполковник Младен Андонов сдаде длъжността на подполковник Свилен Славчев и се отдава на заслужен отдих след близо 31 години служба в Зенитно-ракетни войски. „Чест беше за мен да мога да разчитам на изключителния професионализъм и отдаденост на каузата по защита на родното небе на колега, като подполковник Андонов. Той е пример за деен и отговорен офицер и командир, който живееше с проблемите на войските и подчинения му личен състав. Затова му желая здраве и с лекота да „поразява” новите си житейски цели, както в безбройните учения с бойни стрелби в дългата кариера”, заяви командирът на базата полковник Валери Ценов. А на неговия приемникпожела той, да почерпи от този опит и да не жали своите сили и енергия за развитието на войските.

***  

Подполковник Славчев е започнал службата си в Зенитно-ракетни войски през 1992 г. Преминава през всички длъжности от старши техник през заместник-командир по техниката и въоръжението до началник на щаба на дивизион във военните формирования 22730 – Поморие и 52860 - Кичево. Завършил е Военна академия „Г. Ст. Раковски”.

В края на церемонията личният състав на формированието, колегите от сектор „Зенитно-ракетна техника” в Командването на ВВС, командирите на дивизиони и командването на базата подариха на подполковник Андонов сабя, часовник, шах и бъчва с вино, които да му напомнят за тях и времето в ЗРВ. От своя страна той им благодари за съвместната работа през изминалите години и подчерта, че  взаимоотношенията им винаги са били базирани на взаимно уважение в професионален и личен план. „Надявам се да имате късмета да изживеете най-прекрасните емоции на воинската служба в Зенитно-ракетни войски, също като мен” – емоционално пожела на своите братя по оръжие подполковник Андонов.