Ген. Матеев: Изграждането на полева болиница е пример за взаимодействие между армия и местна власт

25.03.2020 г. Ген. Матеев: Изграждането на полева болиница е пример за взаимодействие между армия и местна власт

 Otbrana.com

За шест часа вчера зала „Колодрума“ в гр.Пловдив бе оборудвана с 300 легла в рамките на тренировъчно учение на 110 логистичен полк, съобщават от СКСО.

В 16.00 ч. в залата беше направено кратко представяне на учението пред представители на националните и регионалните медии, в което участваха генерал-майор Явор Матеев – началник на гарнизон Пловдив и командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), полковник Костадин Добрев – командир на 110 логистичен полк, полковник д-р Ангел Гозманов – Началник на ВМА – МБАЛ Пловдив и господин Здравко Димитров – кмет на гр.Пловдив.

В своето изявление генерал-майор Матеев припомни, че инистър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов още в петък след учението в зала „Арена Армеец“ са обявили, че подобни тренировки и учения с развръщане на съответна инфраструктура в подходящи спортни и други зали ще бъдат извършени в по-големите градове на страната.

„Армията е един от стълбовете на държавността в Република България. Ние сме част от обществото и знаем нашата отговорност в моменти като този. Затова смятам, че както ние, така и цялото общество в такава ситуация е важно да съблюдава предписанията и препоръките на Националния оперативен щаб, както и разпорежданията и заповедите на правителството. Точно такава дисциплина и единодействие ще ни доведат до най-добри резултати в борбата с този вирус.

Ние военните се готвим за война с една единствена цел – за да има мир! Това е постоянната ни и ежедневна дейност в нормални условия. В случая ние предвиждаме най-тежкия вариант, така че ако утре се наложи да може по-лесно и по-плавно да се поемат нуждите и да може на максимално голям брой хора да се окаже адекватна помощ. Тази стъпка, която направихме днес към изграждането на бъдеща болница при нужда е още един пример на чудесно взаимодействие между армията и местната власт, ярък пример за военно-гражданско сътрудничество. Това оборудване ще стои тук в залата докато има обективна необходимост за него“, заяви генерал-майор Матеев

Полковник Добрев изложи детайли от самото учение, като подчерта, че това е „рутинна задача за формированието, не извънредна“ и добави, че като командир на това формирование той е доволен от постигнатите резултати и от времевата рамка, в която са успели да се вместят при оборудване на залата. В учението, 110 логистичен полк участва с 10 товарни автомобила на база „Мерцедес“ и 80 човека, отговарящи за товаро-разтоварните дейности и сглобяване и подреждане на леглата и постелъчните принадлежности.

Полковник д-р Гозманов обърна внимание, че преди да се стигне до оборудването на зала „Колодрума“ е направено медицинско проучване на няколко обекта, за да се избере най-подходящия за тази цел. Тази зала е избрана поради местоположението й, което е близо до Центъра за спешна медицинска помощ и позволява бързото евакуиране на болни, нужадещи се от дихателна реанимация. Други важни причини за този избор са наличието на климатична и вентилационна инсталация, достатъчно допълнителни помещения за болничния персонал, както и санитарни такива. Началникът на ВМА МБАЛ-Пловдив каза, че при нужда, тази зала ще се използва като полева болница за евентуално лечение и поставяне под карантина.

Кметът на гр.Пловдив, господин Здравко Димитров изрази своята благодарност към ръководството на зала „Колодрума“, че за кратко време са успели да извършат огромна дейност и да я подготвят, за да може днес тя да бъде оборудвана Също така благодари и на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи за адекватните и бързи решения, които взимат. Той сподели още, че до петък залата ще бъде дооборудвана, като всяко легло ще бъде изолирано от другите с паравани, дарени от г-н Георги Гергов и Международен панаир Пловдив.