Да поздравим капитаните Николай Георгиев и Веселин Асенов и старши лейтенант Митко Гергов!

27.03.2020 г. Да поздравим капитаните Николай Георгиев и Веселин Асенов и старши лейтенант Митко Гергов!

 Спирдон Спирдонов

Когато говорим непрекъснато за хората на предната линия в борбата с коронавируса, нека да погледнем и към българските военни пилоти.  Вчера самолет С-27 J „Спартан” от 16-та транспортна авиационна група от състава на Военновъздушните сили извърши полет за авиомедицинска евакуация на двама военнослужещи от въоръжените сили на Република България, участващи в стабилизиращите сили на НАТО в Косово. Евакуацията бе по маршрут летище София – летище Прищина, Република Косово – София.

Екипажът е капитан Николай Георгиев – командир, капитан Веселин Асенов – помощник-командир и старши лейтенант Митко Гергов – борден инженер. В самолета летя и лекар от Военномедедицинска академия. Както екипажът, така и медицинското лице са обучени и сертифицирани за авиомедицинска евакуация по стандартите на НАТО. На борда на самолета се намираше и специализиран автомобил на ВМА за изолиране на военнослужещите от членовете на екипажа по време на полета. Екипажът и транспортираните военнослужещи бяха екипирани с всички защитни средства, осигурени от ВМА.

Преди няколко дни  същият екипаж изпълни също така  беапелационно своята задача въпреки "форсмажор"-а. Транспортира от Латвия и Полша в нашата страна на общо 21 курсанти и студенти от Националния военен университет „Васил Левски”, които са били на обучение по програма „Еразъм”+ във военни образователни институции. Полетът се извърши София - Рига – Варшава - София. Самолетът излетя сутрина в 7,12 ч. и кацна на летище София  същия ден в 21.41 ч.

Малко след това благодарение на родните ВВС у нас своевременно и безварийно се завърнаха още  17 курсанти на Националния военен университет „В. Левски“, които са били на обучение по програмата „Еразъм“ ”+ във военни образователни институции  в Австрия и Република Хърватска. Полетът беше изпълнен по маршрут София – Виена - Загреб - София.  Самолетът излетя от летище София в 12.04 ч. и кацна обратно в 18.24 ч.

В поздравленията си да не забравяме инженерно-техническия и останалия осигуряващ състав. Авиацията е колективно дело. Героите са много!