Натовски самолети доставят защитни медицински материали в Румъния

29.03.2020 г. Натовски самолети доставят защитни медицински материали в Румъния

 Otbrana.com

Военен самолет, пълен с 45 тона медицински материали, кацна на летището в Букурещ в вчера сутринта, съобщава сайтът на НАТО. Товарният самолет C-17 Globemaster, който пристигна от Република Корея, е доставил 100 000 защитни костюма като част от усилията за борба с последиците от пандемията на коронавируса. Защитните костюми са били закупени от румънското правителство като част от усилията за борба с COVID-19. В четвъртък със същия транспорт в Румъния е пристигнала друга медицинска пратка. И двете пратки са координирани от Националния военен команден център на Румъния.

„Съюзническите въоръжени сили играят първостепенна  роля в борбата срещу коронавируса. Военните способности - като тежък въздушен транспорт, обединен и споделен от съюзниците и партньорите от НАТО, могат да играят важна роля за транспортиране на спешно необходими медицински материали до мястото, където са необходими “, се посочва в съобщението.

Двата полета, поискани от Румъния, представляват първото използване на полетните часове с обща наличност за спешни мисии като част от усилията за борба с разпространението на пандемията COVID-19.

Стратегическият въздушен транспорт на НАТО е базиран в авиобаза Папа в Унгария. Алиансът  управлява програмата чрез Агенцията за поддръжка и придобиване.