Чехия използва стратегическите възможности на НАТО за превоз на медицински защитни средства

29.03.2020 г. Чехия използва стратегическите възможности на НАТО за превоз на медицински защитни средства

 Otbrana.com

Първият полет с Ан-124, който е един от най-големите самолети, строен някога, е извършен на 19 март до летището в Шенжен, в югоизточен Китай, става ясно от публикация на сайта на НАТО. Натоварени са общо 70 тона защитно медицинско оборудване. На 21 март товарът е бил в Чехия.

Това е предизвикателна мисия, коментира служител на Агенцията за подкрепа и доставки на НАТО (NSPA). „Нашият изпълнител Antonov Logistics SALIS (ALS) е въвел процедури за осигуряване на максимална защита. Например, директният контакт между екипажа и местните жители на местоназначението е забранен. Китайските власти приеха да се отклоняват от националните си правила, позволявайки на екипажа да остане на борда по време на паспортния контрол“.

През декември 2018 г. агенцията е подписала договор с германската компания Antonov Logistics Salis за получаване на гарантиран достъп до пет самолета Aн-124 в рамките на няколко дни. Настоящият договор осигурява достъп и до самолети Aн-22, Aн-225 и Ил-76. Агенцията за подкрепа и доставки на НАТО е готова и продължава да подкрепя страните от НАТО в техните мисии и операции за ограничаване на пандемията, се подчерава в информацията.

За тези мисии към екипажа са включени допълнително членове, което дава възможност за денонощни полети от летище Шенжен до Пардубице (Чехия), осигурени са и специални разрешителни.

Вторият полет за превозване на над 100 тона медицински консумативи от Китай, включително жизненоважни респиратори и милиони маски, приключил на летището в Пардубице на 24 срещу 25 март 2020 г. Следващата такава мисия е планирана за 31 март.