В условията на пандемия трябва да се обръща внимание и на националната сигурност

08.04.2020 г. В условията на пандемия трябва да се обръща внимание и на националната сигурност

 И добре би било народните представители да знаят, какви мерки се взимат, за да може Българската армия да запази в достатъчна степен своята боеспособност, смята бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Otbrana.com

Какво е отражението на пандемията върху състоянието на националната сигурност и какви мерки се вземат? Това е въпрос, върху който наистина трябва да се работи, да обърнем по -голямо внимание и народните представители - да се надяваме, че те ще продължат под някаква форма да работят, също да изпълняват своите контролни функции, да потърсят информация ако трябва на закрито заседание на комисии, посочва бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев в интервю за Радио Фокус.

Защото, посочва той, още преди 2 седмици се появи информация, че целият екипаж на стратегическа подводница на Руската федерация е поставен под карантина заради заразен човек от коронавирус. И продължава по-нататък: „В последните дни стана ясно, че има американски самолетоносач с около 150 или повече даже души от екипажа, които са заразени от коронавируса. Това определено е влияние върху бойните способности на всяка армия. И добре би било народните представители да знаят, пак казвам, не е задължително това да бъде изцяло публична информация, какви мерки се взимат, за да може Българската армия да запази в достатъчна степен своята боеспособност.

По отношение на съюзните формати, в които участваме, НАТО вече взима много сериозни мерки да координира помощта, която съюзниците и партньори на НАТО оказват един на друг. Хората трябва да знаят, че НАТО ако си го представят като някои централни органи, които да седят в Брюксел, Белгия или някъде другаде, няма кой знае какви способности. С тези, с които разполага, вече изгради полева болница в Люксембург. Но основният принос в това отношение е на съюзниците и съдействието, което се оказва, и чрез Евроатлантическия координационен център за отговори при кризи НАТО вече координира такава помощ. Турция достави помощ за Испания и Италия, медицински средства, които бяха пренесени там, Чехия се възползва от тази възможност, Германия оказва помощ. Има и други съюзни способности, които са и във формат на няколко държави, в които и ние участваме, стратегически транспорт по въздуха, които се използват за пренос за така необходимите медицински средства. И това мисля, че е добър сигнал, и страните -членки ще решат доколко и дали е необходимо той да бъде засилен още повече. Към момента изглежда, че той е задействан и може и на нивото, в който е задействан, ще сработи достатъчно добре и ще има видими ефекти.

Проф. Тагарев не мисли, че трябваше да бъде активиран чл. 5 на Вашингтонския договор, каквито гласове се чувааха напоследък. Когато човек го прочете, вижда, че третира случай на военна атака срещу една или повече държави -членки на Съюза, а не за пандемия, казва той. Все пак, отбелязва бившият министър на отбраната, не сме свидетели на въоръжена атака, независимо, че някои политически лидери се изкушават да използват военна терминология, когато описват сегашната ситуация.

На въпроса: „Можем ли да говорим, че тази пандемия е вид биологична войн а или поне епидемиологична, и готов ли беше Алиансът за нея? Проф. Тодор Тагарев отговаря така: „Не, не бих казал, че е война. Аз не съм привърженик на конспиративните теории. Между впрочем въоръжените сили на НАТО, пък и на други страни, имат подготовка за действие в случай на химически, биологични и други атаки. Дали някой си е представил точно такъв тип сценарии в подготовката на въоръжените сили, със сигурност има страни, които са го направили. САЩ имат национален план за действие при кризи, бедствия с 10 мащабни сценария, единият от които е точно такъв – пандемия, и как действат всички структури в държавата. Така че готовност имат. Но едно е да има някакви тежки зарази за кратко време в определен регион, за което се готви едно военно поделение, примерно, и би трябвало да може да действа, а друг е случаят, когато говорим за пандемия, която обхваща глобалн о света, и то без да има никакви военни напрежения, да не говоря з а военни действия, когато хората от една страна продължават да преминават в други страни. Това са случаи, които не са точно случаи с военен характер, и по отношение на които НАТО има доста малко отговорности.“