Бригаден генерал Деян Дешков: Ситуацията изисква нешаблонни решения

25.04.2020 г. Бригаден генерал Деян Дешков: Ситуацията изисква нешаблонни решения

 Акцентираме основно на полевите занятия, занятията в парковите територии и по полигоните, казва командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Интервю на Цончо Драгански за в. „Българска армия“

– Господин бригаден генерал, как променихте учебния процес, дежурствата и изобщо войсковия живот в бригадата в условията на сегашната пандемия от СОVID-19?
– С началото на въвеждането на извънредното положение и първите указания по отношение на епидемиологичната обстановка в страната, и в частност във войските, а също така, съгласно указанията на командира на Сухопътните войски и оцененото положение на местна почва, спряхме всички занятия, които са в учебните кабинети. И акцентирахме основно на полевите занятия, занятията в парковите територии и по полигоните. Като част от тези занятия, които бяха предвидени в клас, бяха трансформирани или препланирани в полеви или провеждани на импровизиран полеви клас. Друго, което направихме – променихме реда и пропускателния режим в бригадата. Спазваме изискванията, замерването на температурата на военнослужещите и цивилните служители, носенето на предпазните средства, дезинфекцията във всички помещения на бригадата не по-малко от два пъти през деня, а в помещенията, в които преминава по-голямо количество личен състав, в това число, и във всички дежурни стаи – не по-малко от четири пъти в денонощието. Всички дежурства си останаха на същите принципи и в същия обем. Стремим се да не смесваме формированията едно с друго, т.е. колективите провеждат цялата подготовка с минимално смесване между батальоните, дивизионите, ротите и батареите. Основната цел е, ако се установи болен или заразен, под карантина да бъде само неговото формирование. То да бъде изведено и да се вземат мерки за здравето на неговите военнослужещи, а останалите формирования да имат възможността да бъдат използвани, както в учебния процес и в трите мисии на Българската армия, така и при необходимост, по новите задачи, съгласно заповедите на министъра на отбраната и командира на Сухопътните войски. 

– Какви други мерки взехте за опазване здравето на военнослужещите и цивилните служители? Как се справят със задачите си медицинските служби на бригадата?
– Медицинските служби в районите Карлово и Казанлък работят с пълна мобилизация от момента на въвеждането на извънредното положение. Те ежедневно участват организационно чрез медицинския съветник в срещите и брифингите по уточняването на задачите в бригадата, които включват не само бойната подготовка, а вече и епидемиологичната обстановка. Осигуряват лично и организационно пропускателния режим, като измерват температурата на личния състав, а също така осигуряват и превенцията при съмнение от командирите за някой, ако не се чувства добре. Той да бъде прегледан и ако има някакви симптоми на заболяване от СОVID-19, да бъдат взети необходимите мерки. А те са – този човек да бъде незабавно изолиран, извозен със специализиран транспорт до Военната болница в Пловдив, където да бъде прегледан и евентуално тестван. Това е, ако се случи в служебно време. Специализираният транспорт включва предварително подготвени линейки или реаномобил, които след използване, ако се налага, се дезинфекцират. Медицинските органи имат предпазни средства, като ръкавици, очила и маски, а вече са снабдени и с известно количество защитни облекла. 

– Какви задачи успяхте да изпълните от началото на годината и има ли такава, които сте препланирали?
– Както вече споменах, занятията предвидени в клас, ги трансформирахме или ги препланирахме в полеви по същите учебни въпроси. Единственото, което драстично промени войсковия ни живот, бе отмяната и препланирането на ротните учения и тактическото учение на 2-ри механизиран батальон, които трябваше да бъдат на полигон „Корен”. Това не бе свързано със самото им провеждане, а с транспортирането и настаняването на голям брой личен състав на общи пространства. Кога точно тези учения ще се състоят, ще стане ясно след отмяна на извънредното положение и като се направи анализ кога ще е удобното време. В бригадата държим минимално количество хора. Препланирали сме полагаемите отпуски на военнослужещите, така че да могат част от тях да си я използват в настоящия момент, но това да не пречи на носенето на дежурствата и на бойната подготовка. В полевия си вариант няма никакъв компромис при подготовката, даже бих, казал, че тя е увеличена. Планираните ротни и батарейни учения с бойна стрелба преминават без условности. Сегашната обстановка ни позволява да провеждаме повечето полеви занятия без никакви ограничения. 

– Имате ли млади офицери и осигурена ли е приемствеността в бригадата?
– Радваме се на постъпилите млади офицери при нас. Но те са недостатъчни, а за съжаление, нямаме влияние върху това положение.

– Казахте в края на миналата година, че 2020-а ще бъде гореща за бригадата. Оказва ли се вече, че годината ще е още по-гореща от очакванията?
– Да, очаквахме годината да бъде гореща и тя стана по-гореща заради непредвидените ситуации, които засягат всеки български гражданин в служебен план. Наложи се препланиране на ежедневния живот. Мероприятията остават, но пътят, по който се минава, е различен, защото трябва да се съобразяваме с мерки и условности, които не сме предвиждали. Или както често споменаваме – нешаблонните ситуации изискват нешаблонни решения.

– Как ще повлияе на окомплектоването с личен състав отлагането на конкурсите за прием на войници?
– Имаше определени дати за конкурсите и документите започнаха да пристигат. Комисията за преглед на документите даже започна да заседава. Но процесът не е завършен и получихме заповеди от Министерството на отбраната и Командването на Сухопътните войски, че сроковете за конкурси и изпити се удължават. Ще има подбор, но той е отложен във времето до отпадане или промяна на мерките за извънредното положение.

– Какви са пожеланията Ви към военнослужещите и цивилните служители от бригадата в навечерието на 6 май – Празника на Българската армия?
– Ще бъда кратък. Пожелавам им да бъдат здрави, да бъдат позитивни и всеотдайни за страната, както са били винаги досега.