Военноморските сили отбелязаха празника с демонстрация на командоси

06.05.2020 г. Военноморските сили отбелязаха празника с демонстрация на командоси

 На парада в София няма как да покажем какво можем, коментира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов

Otbrana.com

Тържественото отбелязване на Деня на българската армия във Варна започна с вдигане на военноморския флаг и флаговете на фрегатата „Смели” на Морската гара, съобщава Нова телевизия.

Най-атрактивна част бе демонстрацията по въздух и вода на командоси от военноморските сили.

„За нас тази година това е малко по-различен празник, защото ние ще покажем нашите способности, тъй като военноморските сили трудно могат да се представят на парада в София”, коментира контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Епидемията от коронавирус промени не само парада за 6 май, но и подготовката и обученията на военноморските сили, като голяма част от мероприятия са или отменени, или планирани за по-късно. Пандемията оказва влияние и върху модернизацията на военноморския флот.

„Вече е избран изпълнител за строителството на многофункционалните модулни патрулни кораби”, обясни контраадмирал Кирил Михайлов.

Поради рестрикциите в пътуването във връзка с пандемията малко се забавя договорния процес.  Контрадмирал Кирил Михайлов посочи, че се работи и в посока на възстановяване на подводния флот.

В демонстрациите участваха военни моряци от Флотилия бойни и спомагателни кораби, Морската вертолетна авиобаза „Чайка” и Морския специален разузнавателен отряд. Техниката бе представена от моторен катер (кораб-нарушител), бойни високоскоростни лодки и военноморски вертолет „Пантер”.