В Граф Игнатиево показаха бойните способности на авиацията

06.05.2020 г. В Граф Игнатиево показаха бойните способности на авиацията

 Otbrana.com

Със зрелищна демонстрация на бойни способности, на летището на Трета авиационна база - Граф Игнатиево Военновъздушните сили на БА отбелязаха 6-ти май - Денят на храбростта и Българската армия. Със съвместни полети бяха показани част от бойните способности на военната ни авиация в операция по търсене и спасяване на катапултирал се над вражеска територия пилот, съобщава БНР. 

В изпълнението на мисията участваха екипажи на самолети МиГ-29 и L-39 "Албатрос" от авиобаза Граф Игнатиево и хеликоптери Ми-24 и "Кугър" от 24-та вертолетна база - Крумово. 

В началото двойка L-39 излетяха от Авиобаза Граф Игнатиево, за да установят точното място, където е катапултирал пилотът. В същото време, заради очакване на въздушна атака от страна на "противника", МиГ-29 осигуряваше въздушното пространство над зоната, където е пилотът и където се извърши акцията по спасяването му. 

Вертолет "Кугър" стовари в района по способа "рапел" спасителен екип и след изпълнение на тяхната мисия на земята, екипажът на вертолета евакуира пилотa от вражеската територия. Междувременно, непосредствена авиационна поддръжка във въздуха оказа и боен вертолет Ми-24. Екипажът на МиГ-29 демонстрира и въздушната му мощ с изпълнение на фигури от висшия пилотаж. 

Всички полети в празничния ден са елемент от ежедневната подготовка и изпълнение на задачи на ВВС, уточниха от командването на Трета изтребителна авиобаза.