Бойко Борисов бе на „Црънча“

06.05.2020 г. Бойко Борисов бе на „Црънча“

 Otbrana.com

Демонстрациите на способности от Съвместното командване на специалните операции днес бяха наблюдавани от министър-председателя на Република България Бойко Борисов. Премиерът поздрави всички военнослужещи по случай празника на Българската армия. На учебен полигон „Црънча“ военнослужещите от силите за специални операции демонстрираха бойни умения при изпълнение на парашутни скокове, обезвреждане на терористи в автобус и освобождаване на заложници, неутрализиране на терористи в сграда, проникване от щурмова подгрупа по способа „бързо въже” и овладяване на сграда, огнева поддръжка от въздуха, ексфилтриране на група за специални операции по способа “SPIES” (на външен товар) от вертолет Ми-17. Те изпълниха динамични стрелби с пистолет и автомат и демонстрираха способности по ръкопашни техники.

Командирът на Специалните сили ген.-майор Явор Матеев показа на премиера план за новия учебен център в Црънча, чието строителство започва на 15 май. Правителство е отпуснало за целта 6 милиона лева, припомни Борисов и допълни: 

"Имам симпатии към тези войски, защото те са не само изключително подготвени, но когато имахме миграционен натиск, когато имаме терористи, диверсанти, дори в рамките на града те могат да действат така, както нашите специални части в МВР – изключително подготвени, в пълна координация с „баретите“ и с МВР, правят съвместни учения, както и с всички НАТО-вски служби и армии. Мисля, че мнението за тях е изключително добро. 

Преди 2 години или 3, когато идвах последния път, поискаха да им направим полигоните. Видяхте, сега ги изпробваха. По този начин хем не вдигат шум, могат да провеждат бойни стрелби непрекъснато и да си разиграват занятията и няма риск. Могат едновременно да водят на три полоси учения. 6 милиона имат да си направят казармата, за да може следващия път като дойде това олюпеното да не го виждам. Тука ще бъде новата сграда! Парите са им осигурени. Даже още тогава ги осигурихме, но както обикновено по български, те поискаха още да го разширим и от 2,7 милиона станаха 6 накрая, но се надявам наесен да ни поканят за едно занятие с готова казарма, столови фитнеси…“, каза Борисов.

Към днешна дата, въпреки нищожните, бих казал, приходи в бюджета на държавата, не сме съкратили нито един разход, включително и за проектите на военните, обобщи премиерът и допълни:

Ген.-майор Явор Матеев връчи плакет на премиера в знак за благодарност за направеното от правителството за Българската армия.