Юбилейни медали получиха ветераните от Средногорието по случай 75 години от Втората световна война

15.05.2020 г. Юбилейни медали получиха ветераните от Средногорието по случай 75 години от Втората световна война

 Otbrana.com

Със съдействието на Областна администрация – Софийска област, и кметове от Средногорието, юбилейни медали на останалите живи ветерани от Втората световна война връчи заместник-областният управител Николай Борисов, съобщава srednogorskibagri.com. Юбилейният медал „75 години от Втората световна война“ е учреден тази година и се връчва със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Храбрите бойци Нено Радев от Златица, Стойчо Стойчев от Душанци и Найден Пухов от Копривщица бяха поздравени лично и от кметовете инж. Стоян Генов, Бойка Дюлгярова и Златка Кънева. Председателят на ОбС-Копривщица Борис Подгорски връчи на храбрия български воин Найден Пухов поздравителен адрес от Община Копривщица.

 В Златица бяха поднесени цветя и на войнишкия паметник в центъра на града – в израз на почит към всички сражавали се за Родината! Кметът Генов изрази своята надежда, че партньорството между Община Златица и Министерството на отбраната ще се задълбочава и използва възможността да покани чрез г-н Борисов министър Каракачанов на предстоящите събития в Община Златица по повод състоялата се в Златишкия балкан битка между четите на главен войвода Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски и главен писар Иван Кършовски, войводата Филип Тотю и Желю Войвода със златишкия мидюрин и неговите заптиета.

 „Само опазвайки своята история, почитайки онези, отдали живота си за своята родина и свободата на своя народ, можем гордо да вървим напред и да създаваме едно по-добро бъдеще за България“, бяха думите на г-н Генов и г-н Борисов, прекланяйки се пред саможертвата на борбените и неустрашими средногорци, участвали във войните за слава и защита на Отечеството!

Кметът на село Душанци Златка Кънева подари на г-н Н. Борисов книгата на Дойчо Иванов „Историята на село Душанци“. Дъщерята на 94-годишният герой от Душанци Стойчо Стойчев – д-р Таня Иванова, получи грамотата и юбилейния медал на своя баща.